Loading...
Esittely2018-12-07T14:44:53+00:00

Ensikosketus politiikkaan

Ylä-asteella luokkani nuoria huolestutti mopoihin, skoottereihin ja polkupyöriin kohdistunut ilkivalta. Meidän mielestämme ilkivallassa ei ollut järjen hiventäkään. Miksi kukaan rikkoisi sellaista, joka on toisen omaa?

Samaan aikaan Järvenpäässä järjestettiin nuorisovaltuustovaalit. Politiikka tai yhteiskunnallinen vaikuttaminen eivät kiinnostaneet minua vielä tuolloin, mutta halusin tuoda esiin huolemme ilkivallasta.

Ehkä nuorisovaltuusto voisi tehdä asialle jotain?

Päätin asettua ehdolle ja kertoa luokkamme kokemuksen ilkivallasta ja tarpeesta puuttua siihen.

Olin varma siitä, että en tulisi valituksi nuorisovaltuustoon, joten ehdokkuus oli mielestäni turvallinen tapa tuoda asiamme laajempaan tietoisuuteen.

En toivonutkaan tulevani valituksi nuorisovaltuustoon, mutta kaverini päättivät toisin. Vaalipäivänä sain tietää, että minut oli valittu luokkani äänillä kotikaupunkini nuorisovaltuustoon.

Vaikka suhtauduinkin aluksi varauksella koko nuorisovaltuustotoimintaan, otin paikan kuitenkin vastaan. En ole katunut ratkaisua jälkeenpäin. Nuorisovaltuuston kautta pääsin seuraamaan läheltä myös kunnallista päätöksentekoa, jossa vaikutetaan meitä kaikkia koskeviin asioihin.

Silloin politiikka puraisi ensimmäisen kerran.

Nuorisovaltuustosta kaupunginvaltuustoon

Vuodet nuorisovaltuustossa olivat merkityksellistä aikaa. Liityin tuolloin 15-vuotiaana Demarinuorten ja SDP:n jäseneksi. Sosialidemokraattisen liikkeen arvot ja tavoitteet vetivät puoleensa ja tuntuivat oikeilta.

Löysin nuorisovaltuustossa yhteiskunnallisesta päätöksenteosta oman väyläni vaikuttaa. Pidän edelleen politiikkaa vahvimpana väylänä muutokseen paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Vuoden 2012 kuntavaalit olivat luonteva askel jatkaa nuorisovaltuustossa alkanutta matkaa. 18-vuotiaana ensikertalaisena tulin valituksi 153 äänellä kaupunginvaltuuston SDP:n listalta.

Heti ensimmäisellä kaudella minulle uskottiin valtuustopaikan lisäksi sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajan tehtävä. Silloisesta abiturientista tuli paikallislehtemme sanoin hetkeksi ”rehtorinsa pomo”.

Neljä vuotta myöhemmin tulin kuntavaaleissa uudelleen valituksi valtuustoon, tällä kertaa 390 äänellä. Puolueeni ääniharavana sain johdettavakseni Järvenpään kaupunginvaltuuston, jonka puheenjohtajana olen paitsi kaupungin historian myös koko Suomen tämän hetken nuorin valtuuston puheenjohtaja.

Töihin Arkadianmäelle eduskunta-avustajaksi

Paikallisen päätöksenteon ohessa olen vuodesta 2015 päässyt seuraamaan läheltä myös valtakunnan päätöksenteon käänteitä eduskunta-avustajan työssä. Nykyisessä päivätyössäni avustajan sosialidemokraattisessa eduskuntaryhmässä kansanedustaja Joona Räsästä ja Mika Karia.

Kirjallisten kysymysten, kyselytuntien ja täysistuntojen maailma on tullut avustajan työssä tutuksi. Tiedän hyvin, mitä kansanedustajan vastuulliseen tehtävään kuuluu kaikessa moninaisuudessaan.

Töiden ohessa olen edistänyt valtiotieteiden maisteriopintojani Helsingin yliopistossa, valmistuttuani viime keväänä valtiotieteiden kandidaatiksi.

Ehdolle eduskuntaan 2019

Alkuvuodesta 2018 Järvenpään työväenyhdistys asetti minut ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin. Koen, että juuri nyt suomalainen politiikka tarvitsee uusia kasvoja ja ajatuksia.

Olen saanut valtavan paljon suomalaiselta hyvinvointivaltiolta laadukkaasta koulutuksesta turvalliseen kasvuympäristöön. Politiikka on minun tapani antaa takaisin ja kantaa vastuuta siitä, että myös tulevat sukupolvet saisivat hyödyntää hyvinvointivaltion mahdollisuuksia.

Ota yhteyttä

Eemeli Peltonen
eemeli.peltonen@jarvenpaa.fi
0505579092