Kuka Eemeli?
› Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja
› Töissä viestinnän asiantuntijana ammattiliitossa
› 28-vuotias valtiotieteiden maisteri
› SDP:n puoluevaltuuston jäsen

Ensikosketus politiikkaan

Yläkoulussa luokkani nuoria puhutti mopoihin, skoottereihin ja polkupyöriin koulupäivän aikana tehty ilkivalta. Pohdimme, miksi kukaan haluaisi rikkoa sellaista, mikä kuuluu jollekin toiselle? Meidän nuorten näkemys oli yksimielinen: ilkivallassa ei ole järjen hiventäkään.

Samoihin aikoihin Järvenpäässä järjestettiin nuorisovaltuustovaalit. Lähdin ehdolle, elämäni ensimmäiseen luottamustehtävään, viedäkseni eteenpäin luokkamme huolta ilkivallasta. Ajattelin, että nuorisovaltuuston täytyy saada Järvenpään kaupunki puuttumaan asiaan.

Iloisena yllätyksenä tulin valituksi nuorisovaltuustoon, jossa toimiminen oli ensikosketukseni politiikkaan. Me nuorisovaltuuston jäsenet pääsimme osallistumaan kaupungin lautakuntien kokouksiin ja sain itse seurata kaksi vuotta silloisen teknisten lautakunnan työtä.

Vielä äänioikeudettomalle nuorelle nuorisovaltuusto oli aitiopaikka kunnalliseen päätöksentekoon. Oivalsin, että politiikassa vaikutetaan meitä kaikkia koskeviin arkisiin asioihin ja koko kaupungin tulevaisuuteen. Silloin politiikka puraisi ensimmäisen kerran – ja vei mukanaan.

Nuorisovaltuutetusta kaupunginvaltuutetuksi

Vuodet nuorisovaltuustossa olivat minulle yhteiskunnallisen heräämisen aikaa. Halusin olla mukana vaikuttamassa siihen, millaiseen suuntaan Järvenpää ja Suomi kehittyvät. Siksi liityin 15-vuotiaana ensin Demarinuorten ja sitten Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen jäseneksi.

SDP:n arvot ja tavoitteet vetivät puoleensa ja tuntuivat oikeilta. Oikeudenmukaisuus, vastuullisuus ja huolenpito kaikenikäisistä olivat minulle silloin, ja ovat edelleen, keskeisiä periaatteita. Löysin nuorisovaltuustossa yhteiskunnallisesta päätöksenteosta oman väyläni vaikuttaa.

Vuoden 2012 kuntavaalit olivat luonteva askel jatkaa nuorisovaltuustossa alkanutta matkaa vaikuttamisen polulla. 18-vuotiaana ensikertalaisena tulin valituksi 153 äänellä kaupunginvaltuustoon SDP:n listalta. Aloitin innostuneena valtuutetun toimessa.

Heti ensimmäisellä valtuustokaudella minulle uskottiin valtuuston jäsenyyden lisäksi sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajan tehtävä. Olin kiitollinen minulle uskotusta luottamuksesta, sillä tiesin, että harvoin lautakunnan johtoon noustaan vasta ensikertalaisena.

Silloisesta Järvenpään lukion abiturientista tuli paikallislehtemme sanoin hetkeksi ”rehtorinsa pomo”. Lautakunnan laajaan toimialaan, kun kuului myös lukiokoulutus. Neljä vuotta myöhemmin tulin seuraavissa kuntavaaleissa valituksi uudelleen valtuustoon 390 äänellä.

Kaupungin­valtuuston puheenjohtajaksi

Toisella valtuustokaudellani sain kunnian toimia Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Vain 22-vuotiaana olin tehtävässä kaupungin historian nuorin valtuuston puheenjohtaja. Samalla olin koko Suomessa valtuustokauden 2017-2021 nuorin valtuuston puheenjohtaja.

Puheenjohtajuus avasi ovet myös kaupunginhallituksen pöydän ääreen sekä erilaisiin ylikunnallisiin ja seudullisiin tehtäviin. Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hallituksen ja valtuuston jäsenenä olen päässyt perehtymään sosiaali- ja terveydenhuollon usein kiperiin kysymyksiin.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana pyrin edistämään toimintatapaa, jossa kaupungin haasteita mieluummin ratkotaan yhdessä, kuin etsitään niihin syyllisiä. Valtuusto on parhaimmillaan, kun poliittiset ryhmät löytävät toisensa yhteisten asioiden taakse. Silloin olemme onnistuneet.

Vuonna 2018 Järvenpään työväenyhdistys asetti minut ehdolle eduskuntaan. Kevään 2019 vaaleissa keräsin 3 400 ääntä, mikä oli ensikertalaiselle kelpo tulos. Erityisen iloinen olin kampanjassani siitä, että onnistuimme yhdistämään Keski-Uudellamaalla Tuusulan ja Järvenpään voimat kampanjaani. Tuusulan Demarit ry asettui tuekseni, mikä oli historiallinen päätös perinteikkäältä osastolta.

Vaikka kampanja ei johtanut läpimenoon ensi yrittämällä, onnistuimme osoittamaan yhteistyön voiman. Pidän edelleen tärkeänä, että Keski-Uusimaa ja Järvenpää saisivat oman sosialidemokraattisen kansanedustajan alueeltamme. Muuten äänemme ei kuulu riittävällä tavalla niissä pöydissä, joissa myös Keski-Uudenmaan kuntien asukkaita koskevia päätöksiä tehdään.

Arkadianmäen kautta PAMiin

Varusmiespalveluksen suoritettuani keväällä 2014 aloitin valtiotieteiden opinnot Helsingin yliopistossa. Seuraavana vuonna aloitin työt eduskunta-avustajana sosialidemokraattisessa eduskuntaryhmässä. Kirjallisten kysymysten, kyselytuntien ja täysistuntojen maailma tuli avustajan toimessa tutuksi. Samalla opin arvostamaan kansanedustajien tekemää työtä.

Töiden ohessa valmistuin valtiotieteiden maisteriksi kesällä 2020. Seuraavana keväänä tulin valituksi uusiin töihin Palvelualojen ammattiliitto PAMin viestinnän asiantuntijaksi. Toimiminen sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän palveluksessa antoi työhön hyvät valmiudet.

Päivätyön ja luottamustehtävien rinnalla vastapainoa arkeen tuovat lukeminen, lenkkeily, kulttuuri ja ulkoilu. Koronapandemian aikana löysin myös äänikirjat, joita tulen kuunnelleeksi etenkin juoksulenkeillä Vanhankylännimen ja Rantapuiston maisemissa. Suosittelen kokeilemaan!

Kolmas kausi valtuustossa alkaa

Kesäkuun 2021 kuntavaaleissa tulin valituksi 900 äänellä kolmannelle kaudelle Järvenpään kaupunginvaltuustoon. SDP:n vaalivoiton myötä minulle tarjoutui mahdollisuus tarttua kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävään. Puolueosastoni jäsenten luottamuksella tulin valituksi Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi kaudelle 2021-2025.

Kuntavaalikesän loppupuolella varmistui, että tammikuussa Suomessa käytäisiin ensimmäiset aluevaalit. Päätin harkinnan jälkeen lähteä ehdokkaaksi, koska halusin olla rakentamassa toimivaa ja inhimillistä hyvinvointialuetta. On tärkeää pyrkiä vaikuttamaan niihin palveluihin, jotka hyvin monelle meistä ovat niitä kaikkein tärkeimpiä palveluita. Olen kiitollinen 1171 äänen luottamuksesta, jolla tulin valituksi aluevaltuustoon.

Aluevaalien jälkeen sain luottamuksen toimia hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajana. Luottamustehtävä on aitiopaikka sote-uudistuksen toteuttamiseen käytännössä, mikä alkoi 1.1.2023 hyvinvointialueiden perustamisella. Hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajan haluan edistää koko Keski-Uudenmaan kuuden kunnan alueen ja sen asukkaiden etua.

Ehdolle eduskuntaan 2023

Uudenmaan sosialidemokraatit valitsivat minut ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin kesällä 2022. Ehdokkuuteni taakse ovat asettuneet Järvenpään työväenyhdistyksen lisäksi Tuusulan Demarit ry. Tarkoituksenani on tehdä aidosti kuntarajat ylittävä kampanja ja tavoitella alueemme pitkäaikaisen tavoitteen toteutumista – alueen oman sosialidemokraattisen ehdokkaan saamista läpi vaaleissa.

Politiikalla on merkitystä. Siksi ei ole samantekevää, kenelle kevään eduskuntavaaleissa äänensä antaa. Olen ehdolla eduskuntaan, koska haluan olla yhteisellä asialla rakentamassa huomisen Suomea – meille kaikille. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssodan aloittama epävarmuus ovat osoittaneet, että aika ei ole ajanut ohi pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta. On viisautta rakentaa yhteiskuntaa, jossa kaikki pidetään mukana. Poikkeuksellisina aikoina päätöksenteossa on keskityttävä perusasioihin: työhön, turvallisuuteen ja hyvinvointiin. Niiden varaan rakentuu hyvinvointivaltiomme vankka perusta ja näiden asioiden puolesta haluan tehdä töitä.

Voit lukea lisää ajatuksistani ja tavoitteistani kotisivuiltani! Tervetuloa mukaan yhteiselle asialle.