Kuka Eemeli?
› Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja
› Töissä viestinnän asiantuntijana ammattiliitossa
› 27-vuotias valtiotieteiden maisteri
› SDP:n puoluevaltuuston jäsen

Ensikosketus politiikkaan

Ylä-asteella luokkani nuoria puhutti mopoihin, skoottereihin ja polkupyöriin koulupäivän aikana tehty ilkivalta. Pohdimme, miksi kukaan haluaisi rikkoa sellaista, mikä kuuluu jollekin toiselle? Meidän nuorten näkemys oli yksimielinen: ilkivallassa ei ole järjen hiventäkään.

Samoihin aikoihin Järvenpäässä järjestettiin nuorisovaltuustovaalit. Lähdin ehdolle, elämäni ensimmäiseen luottamustehtävään, viedäkseni eteenpäin luokkamme huolta ilkivallasta. Ajattelin, että nuorisovaltuuston täytyy saada Järvenpään kaupunki puuttumaan asiaan.

Iloisena yllätyksenä tulin valituksi nuorisovaltuustoon, jossa toimiminen oli ensikosketukseni politiikkaan. Me nuorisovaltuuston jäsenet pääsimme osallistumaan kaupungin lautakuntien kokouksiin ja sain itse seurata kaksi vuotta silloisen teknisten lautakunnan työtä.

Vielä äänioikeudettomalle nuorelle nuorisovaltuusto oli aitiopaikka kunnalliseen päätöksentekoon. Oivalsin, että politiikassa vaikutetaan meitä kaikkia koskeviin arkisiin asioihin ja koko kaupungin tulevaisuuteen. Silloin politiikka puraisi ensimmäisen kerran – ja vei mukanaan.

Nuoriso­valtuustosta
kaupungin­valtuustoon

Vuodet nuorisovaltuustossa olivat minulle yhteiskunnallisen heräämisen aikaa. Halusin olla mukana vaikuttamassa siihen, millaiseen suuntaan Järvenpää ja Suomi kehittyvät. Siksi liityin 15-vuotiaana ensin Demarinuorten ja sitten Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen jäseneksi.

SDP:n arvot ja tavoitteet vetivät puoleensa ja tuntuivat oikeilta. Oikeudenmukaisuus, vastuullisuus ja huolenpito kaikenikäisistä olivat minulle silloin, ja ovat edelleen, keskeisiä periaatteita. Löysin nuorisovaltuustossa yhteiskunnallisesta päätöksenteosta oman väyläni vaikuttaa.

Vuoden 2012 kuntavaalit olivat luonteva askel jatkaa nuorisovaltuustossa alkanutta matkaa vaikuttamisen polulla. 18-vuotiaana ensikertalaisena tulin valituksi 153 äänellä kaupunginvaltuustoon SDP:n listalta. Aloitin innostuneena valtuutetun toimessa.

Heti ensimmäisellä valtuustokaudella minulle uskottiin valtuuston jäsenyyden lisäksi sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajan tehtävä. Olin kiitollinen minulle uskotusta luottamuksesta, sillä tiesin, että harvoin lautakunnan johtoon noustaan vasta ensikertalaisena.

Silloisesta Järvenpään lukion abiturientista tuli paikallislehtemme sanoin hetkeksi ”rehtorinsa pomo”. Lautakunnan laajaan toimialaan, kun kuului myös lukiokoulutus. Neljä vuotta myöhemmin tulin seuraavissa kuntavaaleissa valituksi uudelleen valtuustoon 390 äänellä.

Kaupungin­valtuuston
puheenjohtajaksi

Toisella valtuustokaudellani sain kunnian toimia Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Vasta 22-vuotiaana olin tehtävässä kaupungin historian nuorin valtuuston puheenjohtaja. Samalla olin koko Suomessa valtuustokauden 2017-2021 nuorin valtuuston puheenjohtaja.

Puheenjohtajuus avasi ovet myös kaupunginhallituksen pöydän ääreen sekä erilaisiin ylikunnallisiin ja seudullisiin tehtäviin. Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hallituksen ja valtuuston jäsenenä olen päässyt perehtymään sosiaali- ja terveydenhuollon usein kiperiin kysymyksiin.

Kuluvalla valtuustokaudella valtuuston puheenjohtajan olen pyrkinyt toimimaan rakentavalla tavalla, jossa haasteita mieluummin ratkotaan yhdessä, kuin etsitään syyllisiä. Valtuusto on parhaimmillaan, kun poliittiset ryhmät löytävät toisensa yhteisten asioiden taakse.

Vuonna 2018 Järvenpään työväenyhdistys ja Terijoen sos. dem. työväenyhdistys asettivat minut ehdolle eduskuntaan. Kevään 2019 eduskuntavaaleissa keräsin 3 400 ääntä, mikä oli ensikertalaiselle kelpo tulos. Erityisen iloinen olin kampanjassani siitä, että onnistuimme yhdistämään Keski-Uudellamaalla Tuusulan ja Järvenpään voimat kampanjaani.

Vaikka kampanja ei johtanut läpimenoon, onnistuimme osoittamaan yhteistyön voiman. Pidän edelleen tärkeänä, että Keski-Uusimaa ja Järvenpää saisivat oman sosialidemokraattisen kansanedustajan alueeltamme. Muuten äänemme ei kuulu riittävällä tavalla.

Arkadianmäen kautta PAMiin

Varusmiespalveluksen suoritettuani keväällä 2014 aloitin valtiotieteiden opinnot Helsingin yliopistossa. Seuraavana vuonna aloitin työt eduskunta-avustajana sosialidemokraattisessa eduskuntaryhmässä. Kirjallisten kysymysten, kyselytuntien ja täysistuntojen maailma tuli avustajan toimessa tutuksi. Samalla opin arvostamaan kansanedustajien tekemää työtä.

Töiden ohessa valmistuin valtiotieteiden maisteriksi kesällä 2020. Seuraavana keväänä tulin valituksi uusiin töihin Palvelualojen ammattiliitto PAMin tiedottajaksi. Toimiminen sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän tiedottajan tehtävässä antaa työhön hyvät valmiudet.

Päivätyön ja luottamustehtävien rinnalla vastapainoa arkeen tuovat lukeminen, lenkkeily ja ulkoilu. Koronapandemian aikana olen löytänyt äänikirjat, joita tulen kuunnelleeksi etenkin juoksulenkeillä Vanhankylännimen ja Rantapuiston maisemissa. Suosittelen kokeilemaan!

Kolmas kausi valtuustossa alkaa

Kesäkuun 2021 kuntavaaleissa tulin valituksi 900 äänellä kolmannelle kaudelle Järvenpään kaupunginvaltuustoon. SDP:n vaalivoiton myötä minulle tarjoutui mahdollisuus tarttua kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävään. Puolueosastoni jäsenten luottamuksella tulin valituksi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi kaudelle 2021-2025. Kiitän lämpimästi sekä äänestäjinäi että osastoni jäseniä!

Kuntavaalikesän loppupuolella varmistui, että tammikuussa Suomessa käytäisiin ensimmäiset aluevaalit. Päätin harkinnan jälkeen lähteä ehdokkaaksi, koska haluan olla rakentamassa toimivaa ja inhimillistä hyvinvointialuetta. On tärkeää pyrkiä vaikuttamaan niihin palveluihin, jotka hyvin monelle meistä ovat niitä kaikkein tärkeimpiä palveluita. Olen kiitollinen 1171 äänen luottamuksesta, jolla tulin valituksi aluevaltuustoon.

Aluevaalien jälkeen sain luottamuksen toimia Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajana. Luottamustehtävä on aitiopaikka sote-uudistuksen toteuttamiseen käytännössä, mikä alkaa 1.1.2023 hyvinvointialueiden perustamisella. Hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajan haluan edistää koko Keski-Uudenmaan kuuden kunnan alueen ja sen asukkaiden etua.