Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 31.12.2024.
Tuleva vuosi on jälleen vaalivuosi, kun huhtikuussa järjestetään yhtä aikaa alue- ja kuntavaalit. Vaalien lähestyminen tarkoittaa samalla sitä, että nykyisten valtuustojen toimikausi kunnissa ja hyvinvointialueilla on loppusuoralla. Millaisena mennyt valtuustokausi näyttäytyy Järvenpään osalta?
Kunnissa ovat puhaltaneet viime vuosina muutosten tuulet, jotka ovat määrittäneet myös Järvenpään kurssia. Kuluvan valtuustokauden puolivälissä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle, kun sote-uudistus näki viimein päivänvaloa.
Keski-Uudellamaalla sote-uudistusta oli ennakoitu kuuden kunnan yhteisellä sote-kuntayhtymällä, joka ehti useamman vuoden ajan vastata alueen sote-palveluiden järjestämisestä. Sote-uudistuksen toteuduttua kuntien tärkeimmiksi tehtäviksi jäivät muun muassa opetus-, sivistys- ja kulttuuripalvelut.
Järvenpäässä valmistautuminen sote-uudistuksen jälkeiseen aikaan aloitettiin kaupungin strategian uudistamisella. Kaupungin uudeksi visioksi määriteltiin ”järvenpääläiset voivat hyvin ja asiat hoituvat sujuvasti metropolialueen pohjoisessa keskuksessa”, jota konkretisoivat missio, arvot ja painopisteet.
Suurin osa Suomen kunnista on kuluvalla valtuustokaudella tasapainoillut taloutensa kanssa. Myös Järvenpäässä on jatkettu pitkäjänteistä työtä kaupungin talouden ohjaamiseksi kestävämmälle polulle. Valtuustokauden viimeinen budjetti osoitti, että tarkka taloudenpito alkaa vähitellen tuottaa tulosta.
Ensi vuoden kaupungin budjettiin ei jouduttu sisällyttämään enää uusia leikkauksia tai veronkorotuksia. Näistä hyvistä uutisista huolimatta maltillista taloudenpitoa on syytä edelleen jatkaa. Esimerkiksi lähivuosina toteutuva kuntien valtionosuusuudistus voi vaikuttaa suuresti kuntien talouden näkymiin.
Vaikka kaupungin investointeja on talouden tasapainottamiseksi karsittu, viime vuosina on toteutettu myös monia tärkeitä investointeja. Urheilun ja liikunnan saralla merkittävin uusi investointi on ollut Keskustan liikuntapuiston hanke, jonka ensimmäisessä vaiheessa uudistettiin Keskusurheilukenttä.
Valtuustokauden merkittäviin investointeihin lukeutuvat myös panostukset uusiin asuinalueisiin, kuten Ainolan aluekeskukseen ja Anni-tädin kylään. Nämä hankkeet toteuttavat osaltaan kaupungin hallittua kasvua ja mahdollistavat monipuolista asumista niin nykyisille kuin uusillekin kaupungin asukkaille.
Pääkaupunkiseudun kehyskaupunkina Järvenpäässä yhdistyvät hyvät liikenneyhteydet, kompakti koko ja luonnonläheisyys – unohtamatta syviä juuria kulttuurissa. Lähtökohdat yhteisen kotikaupunkimme kehittämiselle ovat otolliset myös seuraavalla valtuustokaudella, joka koittaa kevään vaalien jälkeen.
Haluan toivottaa kaikille Keski-Uusimaan lukijoille hyvää uutta vuotta 2025!