SDP:n Peltonen: Hallitus sahaa omaa oksaansa Verohallinnon jättisäästöillä

Tiedote on julkaistu 3. syyskuuta 2024

Kansanedustaja, SDP:n hallintovaliokuntavastaava Eemeli Peltonen pitää pääministeri Orpon hallituksen Verohallintoon kohdistamia säästöjä lyhytnäköisinä ja vahingollisina. Verohallinto ilmoitti tänään käynnistävänsä yt-prosessin, jonka tavoitteena on vähentää jopa 200 henkilöä Verohallinnon palveluksesta. Syynä on hallituksen sille langettamat tuottavuus- ja toimintamenosäästöt.

– Hallitus sahaa omaa oksaansa tämänkaltaisilla säästöpäätöksillä. Onkohan lainkaan arvioitu näiden toimien välillisiä negatiivisia vaikutuksia julkiseen talouteen, kun verotuloja jää säästöjen myötä samatta? Veronkannon pitäisi olla riittävästi resursoitua, tehokasta ja oikea-aikaista. Näihin tavoitteisiin ei jatkossa välttämättä enää päästä näin rajujen leikkausten jälkeen, huomauttaa Eemeli Peltonen.

– Verohallinto on esittänyt huolensa myös siitä, miten henkilöasiakkaita ja yrityksiä kyetään jatkossa palvelemaan. On huono suuntaus, jos yritysten toimintaedellytykset tästä heikkenevät, jatkaa Peltonen.

Peltonen myös pelkää, että harmaan talouden ja veronkierron torjunta vaikeutuu hallituksen jättileikkausten myötä.

– Hallitus on jo ollut kovin haluton suitsimaan harmaata taloutta esimerkiksi harmaan talouden torjuntaohjelman muodossa. Pitkään kesti, että hallitus sai aikaiseksi linjauksen ohjelman uusimisesta. Siksi nämä leikkaukset asettuvat kovin kyseenalaiseen valoon, sillä Verohallinnon työ harmaan talouden torjunnassa vaikeutuu entisestään.

Peltonen peräänkuuluttaakin kohtuullistamista Verohallinnon leikkauksiin, valtiontalouden kestävyyden nimissä.

– On suuri riski siitä, että näiden leikkausten myötä verotulot vähenevät ja sitä myöden menetykset valtiontaloudessa voivat kasvaa suuremmiksi, kuin säästöt, mitä nyt näillä lyhytnäköisillä leikkauksilla tavoitellaan.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Eemeli 30 -syntymäpäiväkahvit 14.9. Järvenpään torilla

Täytän tulevana viikonloppuna 30 vuotta. Merkkipäiväni johdosta haluan kutsua sinut syntymäpäiväkahveille lauantaina 14.9. klo 10-12 Järvenpään torille! Mansikkakakkua on lauantaina tarjolla 150 ensimmäiselle Järvenpään demareiden

Kolumni: Rajaturvallisuuslailla torjutaan Venäjän uhkaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 12. heinäkuuta 2024. Eduskunnan hallintovaliokunta sai tällä viikolla valmiiksi mietintönsä rajaturvallisuuslaista. Lain tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua Venäjän Suomeen kohdistamaa painostamista.