Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät!

Kevätaurinko tervehtii meitä vapun juhlijoita tänään täällä Rantapuistossa. Pitkä talvi on väistymässä, tehdäkseen tilaa kesän tulolle. Vapun viettoon liittyy aina toiveikkuus ja odotus pian koittavasta kesästä.

Meistä monien harmiksi yhteisten asioiden hoidossa – maan hallituksessa ja eduskunnassa – takatalvi kuitenkin jatkuu, eikä käännettä ole näköpiirissä. Pian vuoden vallassa ollut pääministeri Orpon hallitus on langettanut ankaran takatalven, vuosikymmenien saatossa rakennetun, hyvinvointivaltiomme ylle.

Jo lyhyen vallassaolonsa aikana neljän puolueen hallitus on tehnyt yhden asian selväksi: suomalainen hyvinvointivaltio ei tule olemaan entisensä kuluvan vaalikauden jälkeen. Niin kovalla kädellä hallitus on ryhtynyt moukaroimaan ja panemaan uusiksi hyvinvointivaltion kovaa ydintä ja kantavaa peruskalliota.

Aivan erityisen huolissani olen hallituksen heikennyksistä julkiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä koulutukseen. Hallitus vaikeuttaa hoitoon pääsyä tuntuvasti pidentämällä hoitotakuuta. Samaan aikaan hallitus leikkaa ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksesta merkittävästi, eikä anna piiruakaan periksi hyvinvointialueiden toiveille saada lisäaikaa palveluiden kehittämiseen omin toimin.

Kun näihin mittaviin heikennyksiin yhdistetään vielä hallituksen leikkaukset tärkeää ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa työtä tekeviltä sote-järjestöiltä, viedään jo tälläkin hetkellä kuormittuneita peruspalveluitamme äärirajoille. Lääke taloutemme vaikeuksiin on käymässä tautia haitallisemmaksi.

Kokemusta oikeudenmukaisuudesta nakertaa samaan aikaan tosiasia siitä, että hallitus yhdellä kädellä leikkaa julkisista palveluista ja toisella kädellä suuntaa puoli miljardia yksityiselle terveysbisnekselle.

Suomalainen koulutusjärjestelmä, hyvinvointivaltiomme kruununjalokivi, on sekin joutunut hallituksen leikkuulaudalle. Tämä siitä huolimatta, että vielä viime kevään eduskuntavaaleissa koulutusleikkauksia vastustivat kaikki. Ammatillisesta koulutuksesta viedään sata miljoonaa euroa, aikuiskoulutustuki lakkautetaan ja kaiken päälle hallitus vesittää jo kertaalleen hyväksytyn maksuttoman toisen asteen.

Palveluiden, perusturvan ja tulevaisuudenuskon lisäksi koetuksella on äänestäjien kuluttajansuoja. Hallituksen leikkauksia olisi helpompi sietää, jos niistä olisi sanainekin mainittu vielä ennen vaaleja. Jo moni hallituspuolueita äänestänytkin kysyy nyt oikeutetusti, tätäkö meille todella vaalikentillä luvattiin?

Kaikkein surullisinta hallituksen säästökuurissa on, että se ei näytä tepsivän hallituksen tahtomalla tavalla. Työttömiä on vuoden takaiseen verrattuna jopa kuusikymmentätuhatta enemmän. Hallituksen työllisyystavoite karkaa koko ajan vain kauemmas. Velkaantuminen jatkuu sekin korkeissa lukemissa.

Päivä päivältä on käynyt yhä selvemmäksi, että pääministeri Orpon hallitusnelikon eväillä Suomi ei tule kuntoon. Vain todellinen suunnanmuutos seuraavissa eduskuntavaaleissa estää sen, että hallituksen langettamaa suomalaisen hyvinvointivaltion kylmää takatalvea ei seuraa hyvinvointivaltion jääkausi.

Hyvät kuulijat,

Kaiken tämän sanottuani haluan kuitenkin tehdä yhden asian selväksi. Maamme talouden tilanne ei ole kestävällä tolalla. Vastuuta maamme talouden suunnan oikaisemisesta ei voi väistää yksikään puolue. On välttämätöntä tasapainottaa julkisia menoja ja hoitaa valtion velkaantumista kestävämmälle uralle.

Kuitenkin tärkein ero nykyisten hallituspuolueiden ja sosialidemokraattien välillä on juuri siinä, millaisin keinoin pyrimme kohti tasapainoisempaa taloutta. Kyse on ennen kaikkea arvoista ja arvovalinnoista. SDP ei olisi jättänyt hallituksen tavoin erityissuojelukseen esimerkiksi suurten pääomien ja osinkojen verotusta, miljardiluokan yritystukia tai sipsien, oluen ja suursäätiöiden sijoitustuottojen verotusta.

SDP olisi kohdentanut välttämättömät sopeutukset hallitusta oikeudenmukaisemmin. Olisimme muun muassa peruneet hallituksen jo tekemät veroalennukset suurituloisille, karsineet tehottomia yritystukia ja tukkineet verotuksen porsaanreikiä. Ja ennen kaikkea, emme olisi antaneet Suomen ajautua siihen holtittomaan työmarkkinakaaokseen, johon hallitus on työmarkkinat ajanut työelämäheikennyksillään.

Jo tähän asti koettu työmarkkinakaaos on maksanut maallemme satoja miljoonia euroja. Kaaos olisi ollut vältettävissä, jos hallitus olisi neuvotellut aidosti työntekijöiden edustajien kanssa ja perääntynyt kaikkein epäoikeudenmukaisimmista työelämäheikennyksistä, kuten sairaussakosta ja potkulaista.

Hyvät kuulijat,

Puheet ovat aina kuuluneet osaksi vapun viettoa. Tänään en kuitenkaan kanna huolta vappupuheista, vaan yleisestä puheiden koventumisesta yhteiskunnassamme. Olen ollut yläkouluikäisestä lähtien mukana poliittisessa toiminnassa, enkä koskaan aiemmin ole kohdannut näin valtavan kovaa keskustelukulttuuria, joka tällä hetkellä vallitsee yhteiskunnassamme. Puheet kovenevat kaiken aikaa.

Merkkeihin rikkinäisestä keskustelukulttuuristamme törmää kaikkialla. Sosiaalinen media tulvii vihaista puhetta, syyttelyä ja tahallista väärinymmärtämistä. Mutta takapakkia on otettu myös perinteisillä keskustelukulttuurin näyttämöillä. Tuntemani seniorikansalainen kertoi taannoin, ettei tahdo saada selvää eduskunnan kyselytunnilla esitetyistä kysymyksistä, kun muut edustajat metelöivät niin paljon.

Valitettavasti hallituksen vastuullisista ministereistä moni ei ole tätä keskustelukulttuurin rapautumista toiminnallaan ainakaan hidastanut. Sen sijaan ministeriaitiosta on kaadettu lisää bensaa someraivon liekkeihin. Valtiovarainministerin sosiaalisessa mediassa heiluttelemat sakset ja leikkuulaudat ovat vakavien asioiden karnevalisointia, joka loukkaa niitä, joihin hallituksen leikkaukset osuvat kipeimmin.

Terveessä demokratiassa poliittinen ja yhteiskunnallinen keskustelu on aina tervetullutta. Asioista voi ja saakin olla eri mieltä, tarpeen vaatiessa tiukastikin. Mutta se, tapahtuuko yhteiskunnallinen keskustelu kunnioittavasti ja asiallisesti, on aina meistä itsestämme kiinni. Peräänkuulutan ennen kaikkea meidän päätöksentekijöiden vastuuta ja esimerkkiä ohjata keskustelukulttuuria tolkulliseksi.

Teen ehdotuksen: maamme korkein arvojohtaja, tuore tasavallan presidentti Alexander Stubb voisi toimia aloitteentekijänä tulehtuneen yhteiskunnallisen keskustelukulttuurimme tervehdyttämiseksi. Kutsukaa puolueet koolle pohtimaan, mitä voisimme yhdessä tehdä rikkinäisen keskustelukulttuurin korjaamiseksi. Tämä aloite sopisi hyvin yhdistävänä tekijänä kampanjansa tehneelle presidentillemme.

Hyvät kuulijat,

Maailma meidän ympärillämme jatkaa myrskyämistään. Venäjän oikeudeton hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu. Aina vain syvemmälle pimeyteen vajonnut Venäjä ulottaa vihamielistä toimintaansa Eurooppaan myös ei-sotilaallisin keinoin. Tästä olemme saaneet mekin Suomessa tuoreita kokemuksia Venäjän käynnistettyä vihamielisen hybridivaikuttamisen maamme itärajalla. On täysin selvää ja yksiselitteistä, että naapurimaamme vaikuttamispyrkimykset on torjuttava sen kaikissa muodoissa.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on säilynyt yhä tänäkin päivänä kansallisen yhteisymmärryksen murtumattomana linnoituksena. Näin tulee olla jatkossakin. Tarvetta kansalliselle yhtenäisyydelle kysytään ajassa, jossa Venäjä on horjuttanut eurooppalaisen turvallisuusympäristön perusteita monin tavoin viime vuosikymmeninä. Jäsenyytemme puolustusliitto Natossa lujittaa edelleen asemaamme.

Tarvitsemme tässä ajassa yhtenäistä Suomea, mutta myös yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa osana länttä. Euroopan yhtenäisyys ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Ympäri maanosaamme varjoista päivänvaloon on astunut uusia poliittisia voimia, jotka kyseenalaistavat yhtenäisen Euroopan arvon ja kumartavat Venäjälle. Ääriliikkeiden toiveissa on nopea loppu Ukrainan tuelle ja kellon kääntäminen pysyvästi taaksepäin. Nämä voimat viittaavat kintaalla demokratian, tasa-arvon ja vapauden arvoille.

Euroopan tulevaisuus on kuitenkin meidän maanosan asukkaiden omissa käsissä. Jo neljänkymmenen päivän päästä kaikkialla Euroopassa järjestetään Euroopan parlamentin vaalit. Eurovaaleissa meidän on mahdollisuus torjua tätä taantumus ja unionin ajautumista sivuraiteelle. Varmistetaan Suomessa, äänioikeuttamme käyttämällä, että Euroopan parlamentissa asioitamme ajavat jatkossakin rakentavat ja yhteiseen Eurooppaan sitoutuneet edustajamme. Sillä vain se on viime kädessä koko Suomen etu.

Hyvät kuulijat, näillä sanoilla toivotan teille kaikille hyvää vappua ja aurinkoista kevään jatkoa!

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä