SDP:n Peltonen: Orpon hallitus on langettanut hyvinvointivaltion ylle ankaran takatalven

Tiedote on julkaistu 1.5.2024.

SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eemeli Peltonen peräänkuulutti vappupuheessaan Järvenpäässä ja Tuusulassa suunnanmuutosta hallituksen politiikkaan. Peltonen kantoi puheessaan huolta ennen kaikkea hallituksen hyvinvointivaltion perustaan kohdistamista mittavista heikennyksistä.

– Pitkä talvi on väistymässä tehdäkseen tilaa kesän tulolle. Meistä monen harmiksi yhteisten asioiden hoidossa – eduskunnassa ja hallituksessa – takatalvi kuitenkin jatkuu, eikä käännettä ole näköpiirissä. Pian vuoden vallassa ollut pääministeri Orpon hallitus on langettanut ankaran takatalven, vuosikymmenien saatossa rakennetun, hyvinvointivaltiomme ylle, Peltonen kuvaili vappupuheessaan.

Peltosen mukaan hallitus on tehnyt lyhyen vallassaolon aikana selväksi yhden asian: suomalainen hyvinvointivaltio ei tule olemaan entisensä kuluvan vaalikauden jälkeen. Niin kovalla kädellä hallitus on ryhtynyt moukaroimaan ja panemaan uusiksi hyvinvointivaltion kovaa ydintä ja kantavaa peruskalliota.

– Aivan erityisen huolissani olen hallituksen heikennyksistä julkiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä koulutukseen. Hallitus vaikeuttaa hoitoon pääsyä tuntuvasti pidentämällä hoitotakuuta, leikkaa ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksesta ja sote-järjestöiltä, kohdistaa ammatilliseen koulutukseen jopa 100 miljoonan säästöt ja vesittää toisen asteen maksuttomuuden, Peltonen listasi.

Peltosen mukaan kaikkein surullisinta hallituksen säästökuurissa on, että se ei näytä tepsivän hallituksen tahtomalla tavalla. Työttömiä on vuoden takaiseen verrattuna jopa 60 000 enemmän. Hallituksen työllisyystavoite karkaa koko ajan kauemmassa ja velkaantuminen jatkuu sekin korkealla.

– Päivä päivältä on käynyt yhä selvemmäksi, että Orpon hallitusnelikon eväillä Suomi ei tule kuntoon. Vain todellinen suunnanmuutos seuraavissa eduskuntavaaleissa estää sen, että hallituksen langettamaa suomalaisen hyvinvointivaltion kylmää takatalvea ei seuraa hyvinvointivaltion jääkausi.

Puheessa myös vetoomus keskustelukulttuurin tervehdyttämiseksi

Vappupuheessaan Peltonen vetosi myös keskustelukulttuurin tervehdyttämiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän kertoi, että merkkeihin rikkinäisestä keskusteluilmapiiristä törmää tänä päivänä lähes kaikkialla. Sosiaalinen media tulvii vihaista puhetta, syyttelyä ja tahallista väärinymmärtämistä.

– Takapakkia on somen lisäksi otettu myös perinteisillä keskustelukulttuurin näyttämöillä. Tuntemani seniorikansalainen valitteli, ettei tahdo saada selvää eduskunnan televisioiduilla kyselytunneilla esitetyistä kysymyksistä, kun muut kansanedustajat metelöivät niin paljon, Peltonen kertoi yleisölle.

Peltonen painotti puheessaan, että terveessä demokratiassa poliittinen ja yhteiskunnallinen keskustelu on aina tervetullutta. Asioista voi ja saakin olla eri mieltä, tarpeen vaatiessa tiukastikin. Mutta se, tapahtuuko yhteiskunnallinen keskustelu kunnioittavassa hengessä, on aina meistä itsestämme kiinni.

– Teen ehdotuksen: maamme korkein arvojohtaja, tuore tasavallan presidentti Stubb, voisi toimia aloitteentekijänä tulehtuneen yhteiskunnallisen keskustelukulttuurimme tervehdyttämiseksi. Kutsukaa puolueet koolle pohtimaan, mitä voisimme yhdessä tehdä rikkinäisen keskustelukulttuurin korjaamiseksi. Tämä aloite sopisi hyvin yhdistävänä tekijänä kampanjansa tehneelle presidentillemme.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Rajaturvallisuuslailla torjutaan Venäjän uhkaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 12. heinäkuuta 2024. Eduskunnan hallintovaliokunta sai tällä viikolla valmiiksi mietintönsä rajaturvallisuuslaista. Lain tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua Venäjän Suomeen kohdistamaa painostamista.