SDP:n Peltonen hallitukselle: Harmaan talouden torjunnasta ei ole varaa tinkiä piiruakaan

Tiedote on julkaistu 24. helmikuuta 2024.

SDP:n kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Eemeli Peltonen vaatii hallitusta valmistelemaan harmaan talouden torjuntaohjelman. Iltalehti uutisoi tänään, ettei hallitus ole valmistelemassa kaudellaan harmaan talouden torjuntaohjelmaa edellisten hallitusten tavoin.

– Jo vuosikaudet kukin hallitus on jatkanut pitkäjänteistä työtä harmaan talouden kitkemiseksi. Nyt tähän pitkään perinteeseen uhkaa tulla synkkä käänne pääministeri Orpon hallituksen vahtivuorolla. Iltalehti ei saanut uutiseensa pääministeriltä tai sisäministeriltä lainkaan selventävää lausuntoa siihen, onko torjuntaohjelma saamassa jatkoa, Peltonen hämmästelee.

Peltonen patistelee hallituksen avainministereitä tekemään viipymättä selkoa, miksi harmaan talouden torjuntaohjelmaa ei hallituksessa pidetä tarpeellisena. Hän muistuttaa, että harmaa talous ja talousrikollisuus ovat edelleen vakavia ongelmia suomalaisessa yhteiskunnassa.

– En näe mitään kestävää perustella siihen, että torjuntaohjelma jätettäisiin valmistelematta. Hallituksen säästötalkoot eivät nyt kelpaa selitykseksi, sillä harmaan talouden vastaisella työllä on nimenomaan kyetty puuttumaan esimerkiksi verojen laiminlyömiseen ja talousrikollisuuteen. Meillä ei ole varaa antaa harmaan talouden rehottaa, Peltonen toteaa.

Peltonen painottaa, että harmaan talouden torjunta on niin työntekijöiden kuin yritystenkin edun mukaista. Sen avulla huolehditaan myös siitä, että työmarkkinat pidetään reiluina ja vapaina muun muassa alipalkkauksesta ja muusta työntekijöiden räikeästä hyväksikäytöstä.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Harmaa talous kuriin

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2024. Harmaa talous on Suomessa yhä todellinen ja huomattava yhteiskunnallinen ongelma. Sisäministeriö määrittelee harmaan talouden sellaiseksi liike- ja yritystoiminnaksi,