Kolumni: Presidentti on myös arvojohtaja

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 26. tammikuuta 2024.

Presidentinvaalien loppusuora on alkanut. Ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on jo ensi sunnuntaina. Jos mielipidemittauksiin on luottaminen, edessä on lähes varmasti myös toinen kierros. Presidentti Niinistön seuraaja ja tasavaltamme 13. presidentti on siten selvillä reilun kahden viikon kuluttua.

Presidentinvaaleilla on aina ollut erityinen paikkansa vaaliemme joukossa. Suomalaiset ovat perinteisesti käyneet äänestämässä kaikkein vilkkaimmin juuri kulloisissakin presidentinvaaleissa. Siirtyminen suoraan kansanvaaliin on korostanut entisestään presidentin henkilön merkitystä, puoluetaustan jäädessä taka-alalle.

Näissäkin presidentinvaaleissa voimme käydä vaaliuurnille luottavaisin mielin. Kaikki yhdeksän ehdokasta täyttävät kokemukseltaan presidentin tehtävän vaatimukset. Perustuslain mukaan presidentin tärkeimmässä tehtävässä, ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisessa, ehdokkaiden näkemykset ovat hyvin lähellä toisiaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkein tavoite on varmistaa Suomen koskemattomuus ja itsenäisyys. Siksi on vain myönteistä, että näin perustavanlaatuisessa aihepiirissä ehdokkaat ovat samanmielisiä. Suomen vahvuus kun on kaikkina aikoina ollut ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjan perustuminen laajaan yksituumaisuuteen.

Enemmän eroja ehdokkaiden väliltä onkin löydettävissä tarkasteltaessa ehdokkaiden arvoja ja toimintaa aikaisemmissa tehtävissä. Jokainen ehdokas toisi presidenttinä varmasti esiin edustamiaan arvoja. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan vakauden ja jatkuvuuden rinnalla moni odottaakin presidentiltä juuri arvojohtajuutta.

Arvojohtajuutta ei pidä sekoittaa presidentin puuttumiseen tontilleen kuulumattomiin asioihin. Taitavasti sanansa asetteleva presidentti voi rohkaista ja lohduttaa kansakuntaa. Samalla kirittäen yhteiskunnallisia toimijoita kansallisesti tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseen. Näin edelliset presidenttimme ovatkin tehneet.

Kävin antamassa oman ääneni jo ennakkoäänestyksen aikana. Painotin valinnassani ehdokkaan kokemuksen ja taustan lisäksi vahvasti arvoja. Myrskyävässä maailmassa katson, että presidentiltä täytyy löytyä sisua ja sydäntä. Pidetään yhdessä äänestämällä huolta, että presidentinvaalien äänestysvilkkaus nousee korkealle.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Rajaturvallisuuslailla torjutaan Venäjän uhkaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 12. heinäkuuta 2024. Eduskunnan hallintovaliokunta sai tällä viikolla valmiiksi mietintönsä rajaturvallisuuslaista. Lain tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua Venäjän Suomeen kohdistamaa painostamista.