Kolumni: Turvallisuus on yhteinen asiamme

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 28. joulukuuta 2023.

Millaisena kuluva vuosi näyttäytyy sen lähestyessä päätöstään? Kalenterivuoden viimeisinä päivinä olen pohtinut paljon vuoden aikana tapahtunutta. Katsoinpa mennyttä vuotta miltä kantilta tahansa, huomaan turvallisuuden – ja valitettavan usein sen puuttumisen − säilyneen tämänkin vuoden hallitsevana aiheena.

Uutisia maailmalta ovat varjostaneet kriisit, konfliktit ja sodat. Toiveistamme huolimatta mennyt vuosi ei tuonut loppua Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa. Sodan pitkittyminen korostaa Ukrainalle annettavan tuen tärkeyttä ja välttämättömyyttä. Suomen tuki Ukrainalle ei ole horjunut, eikä tule horjumaan jatkossakaan.

Turvallisuus on puhuttanut Suomessakin lähes päivittäin, vaikka suoraa sotilaallista uhkaa ei maahamme kohdistukaan. Huhtikuussa Suomesta tuli historiallisesti puolustusliitto Naton täysjäsen. Maamme jäsenyys puolustusliitossa täydentää uskottavaa puolustusratkaisua, jota Suomessa on ylläpidetty kaikkina aikoina.

Loppuvuodesta olemme todistaneet Venäjän arvaamattomuutta Suomen itärajalla. Venäjän häikäilemätön hybridihyökkäys on samalla muistutus siitä, että turvallisuuttamme voidaan pyrkiä horjuttamaan myös epätavanomaisin keinoin. Näitäkin uhkakuvia on kyettävä torjumaan ajantasaisilla ja vaikuttavilla tavoilla.

Puhuttaessa turvallisuudesta ei pidä unohtaa yhteiskunnan hyvinvoinnin ja eheyden merkitystä. Kaikkina aikoina Suomen turvallisuutta on vahvistanut hyvinvointivaltion lupaus, että ketään ei jätetä yksin vaikeuksien kohdatessa. Siksi toimivien palveluiden ja kattavien turvaverkkojen vaaliminen on sekin turvallisuusteko.

Arkiset tekomme voivat nekin vaikuttaa suuresti siihen, miten turvalliseksi yhteiskunta koetaan. Jokainen voi valita, tuottaako toiminnallaan turvallisuutta vai turvattomuutta. Joskus pienikin välittävä teko – kuulumisten kysyminen tai avun tarjoaminen – voi tuottaa toiselle ihmiselle kokemuksen siitä, että huominen kantaa.

Turvallisuus on Suomessa perinteisesti ollut puolueita enemmän yhdistävä kuin jakava aihe. Esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaratkaisut on pyritty tekemään mahdollisimman yksimielisesti. Viime vuosina myöskään sisäisen turvallisuuden viranomaisten resurssien varmistamisesta ei ole syntynyt erimielisyyksiä.

Tulevanakin vuonna turvallisuus tulee säilymään puheenaiheena. Suomessa voimme kuitenkin vastaanottaa uuden vuoden levollisina. Meillä on kaikki edellytykset pitää Suomi hyvinvoivana, vakaana ja turvallisena yhteiskuntana jatkossakin. Samalla edistäen turvallisuutta ja rauhaa sielläkin, mistä molemmat puuttuvat.

Haluan toivottaa kaikille Keski-Uusimaan lukijoille hyvää ja turvallista uutta vuotta 2024!

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä