Kolumni: Huoli itärajan tilanteesta yhdistää

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 30. marraskuuta 2023.

Venäjän hybridivaikuttaminen Suomen itärajalla on puhuttanut ja aiheuttanut huolta viime viikkoina. Päivä päivältä on käynyt yhä selvemmäksi, että Venäjä pyrkii välineellistetyn maahantulon avulla horjuttamaan Suomea. Kyse ei ole tavanomaisesta muuttoliikkeestä, vaan vieraan valtion järjestelmällisestä toiminnasta.

Tarkoitusperiä Venäjän toiminnan taustalla voimme vain arvailla. Oletettavaa kuitenkin on, että tässäkin ilkeydessä on kyse itänaapurimme pyrkimyksestä horjuttaa Suomen tukea Ukrainalle. Venäjän päämäärissä lienee myös huomion siirtäminen pois maan Ukrainaa vastaan käymästä raakalaismaisesta hyökkäyssodasta.

Hallitus on toiminut tilanteessa päättäväisesti ja vastannut jämäkästi Venäjän vaikutusyrityksiin. Hallitus aloitti sulkemalla vaiheittain itärajan raja-asemia vastauksena Venäjän toimintaan. Marraskuun viimeisellä viikolla hallitus päätti odotetusti sulkea koko itärajan. Tähän hallituksella on ollut tukeva selkänoja rajavartiolaissa.

Kuluvalla vaalikaudella puolueet ovat ehtineet olla jo monesta asiasta hyvin erimielisiä. Esimerkiksi talous- ja työllisyyspolitiikan keinoissa hallituksella ja oppositiolla on paljon näkemyseroja. Kun kyse on kansallisesta turvallisuudesta, puolueet oikealta vasemmalle ovat tulleet yhteen. Turvallisuus kun on yhteinen asiamme.

Myös SDP on oppositiosta antanut tukensa hallituksen toimille itärajan turvaamiseksi. Katsomme, että Venäjälle on nyt lähetettävä vahva viesti siitä, että Suomi ei taivu painostuksen edessä. Vain siten voimme saada hybridivaikuttamisen loppumaan, mikä on myös Venäjän hyväksikäyttämien ihmisten edun mukaista.

Liikaa ei voida korostaa sitä, miten tärkeää on pitää koko kansakuntana yhtä näinä erikoisina aikoina. Yksi hybridivaikuttamisen päämääristä on kansallisen yhtenäisyyden horjuttaminen ja eripuran kylväminen. Olen varma siitä, että tästäkin kiperästä tilanteesta Suomi selviytyy vahvana, turvallisena ja vakaana oikeusvaltiona.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä