Lakivaliokunnan demarit: ”Maalittaminen uhkaa kansalaisten sananvapautta ja oikeusvaltiota”

Tiedote on julkaistu 10. elokuuta 2023.

Eduskunnan lakivaliokunnan sd-jäsenet Elisa Gebhard, Pia Hiltunen, Eemeli Peltonen ja Juha Viitala ovat pettyneitä hallituksen ja oikeusministeri Leena Meren linjaukseen olla edistämättä maalittamistoiminnan kriminalisointia. Sd-edustajat pitävät maalittamista vakavana yhteiskunnallisena ongelmana, joka uhkaa sananvapautta, oikeusvaltiota ja viranomaistoimintaa.

”Maalittamisrikoksen tunnusmerkit tulee määritellä täsmällisesti ja tarkkarajaisesti. On kuitenkin laiska analyysi, että määrittelyn vaikeus estäisi sääntelyn kehittämisen. Mikäli hallitus näkee ongelmia oikeusministeriön valmistelemassa esityksessä, hallituksella olisi mahdollisuus parantaa sitä, eikä vain heittää hanskoja tiskiin”, kommentoi lakivaliokunnan SDP:n vastaava kansanedustaja Elisa Gebhard.

Perussuomalainen oikeusministeri Leena Meri on todennut, että rikoslaissa on paljon sääntelyä, jolla voitaisiin puuttua maalittamiseen, mutta rikostunnusmerkistöjä ei ole otettu käyttöön riittävän tehokkaasti. SDP:n kansanedustajien mukaan poliittisten päätöksentekijöiden vastuulla on varmistaa, että lainsäädäntö todella tarjoaa riittävät työkalut tällaisiin tekoihin puuttumiseksi. Asiassa ei voi piiloutua lakia soveltavien viranomaisten selän taakse.

”Nykyistä lainsäädäntöä ei ole ensisijaisesti tarkoitettu puuttumaan maalittamiseen, eikä se siksi kata vakavan ja järjestelmällisen toiminnan tilanteita, jotka nykyisin uhkaavat esimerkiksi viranomaisten toimintaa työssään”, toteaa kansanedustaja Pia Hiltunen.

”Maalittamisen kriminalisoinnille on olemassa hyvin painavat yhteiskunnalliset perusteet. Maalittamisen kriminalisoinnin tarkoituksena on suojella yleistä etua, kuten esimerkiksi toimittajien, tuomareiden ja poliisin työskentelyä. Siitä on lähdettävä, että pyrimme tekemään kaikkemme maalittamisen kaltaisten vahingollisten ilmiöiden kitkemiseksi yhteiskunnasta”, kansanedustaja Eemeli Peltonen toteaa.

”Maalittaminen aiheuttaa sen kohteeksi joutuvalle ja pahimmillaan myös tämän läheisille merkittävää haittaa. Olisi hallitukselta viisasta palata vielä harkitsemaan oikeusministeriön arvomuistion ja useiden asiantuntijoiden kannanottojen mukaista lopputulosta maalittamisen kriminalisoimiseksi”, sanoo kansanedustaja Juha Viitala.

Sisäministeriön mukaan ”maalittaminen on ilmiö, jossa yksi tai useampi toimija kehottaa ja yllyttää suurta joukkoa hyökkäämään yhden ihmisen kimppuun eri tavoin, esimerkiksi lähettämällä vihaviestejä sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa”.

Erillistä maalittamiskriminalisointia ovat kannattaneet niin poliisi kuin oikeuslaitoksen keskeiset toimijat. Maalittamiskriminalisoinnilla ei ole missään kohti pyritty rajoittamaan henkilön yhteiskunnallisen toiminnan, viran tai työtehtävien hoitoon kohdistuvaa arvostelua tai arviointia.

”Edellinen hallitus edisti maalittamisen kriminalisointia ja nykyinen valitsee jättää työn kesken. SDP on ollut koko ajan vahvasti maalittamisen kriminalisoinnin kannalla ja tulee olemaan jatkossakin”, Peltonen toteaa.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä