Puhe Tuusulan lukion Jokelan toimipisteen ylioppilasjuhlassa

Tuusulan lukion Jokelan toimipisteen ylioppilasjuhlassa 3. kesäkuuta 2023 pitämäni juhlapuhe.

Arvoisat tulevat ylioppilaat, arvoisa apulaisrehtori ja opettajat, hyvät juhlavieraat!

Teille Tuusulan lukion ahkerille abiturienteille luovutetaan pian ylioppilastodistukset ja teidät julistetaan ylioppilaiksi. Kun painatte tänään ensimmäistä kertaa valkolakin päähänne, liitytte tuoreina ylioppilaina osaksi yli 170 vuotista suomalaisen sivistyksen perinnettä. Jokelan joutsenten tavoin olette valmiita nousemaan kantaville valkeille siivillenne.

Nykyisen ylioppilastutkintomme syntyhetkenä pidetään vuotta 1852, jolloin tutkinto sidottiin lukion oppimäärään. Maailma ja ylioppilastutkinto ovat molemmat muuttuneet valtavasti vuosikymmenten kuluessa. Tutkintoon ei enää kuulu suullisia kokeita ja valinnanvapautta on kasvatettu merkittävästi. Nyt tutkinto suoritetaan kokonaan digitaalisena.

Vaikka ylioppilastutkinto on elänyt ajassa, sen tarkoitus on kuitenkin säilynyt pohjimmiltaan muuttumattomana. Kaikkina aikoina ylioppilastutkinto on antanut vahvan sivistyksellisen perustan ja osaamisen myöhempää elämää varten. Jokainen ylioppilastutkinnon suorittanut saa erinomaiset lähtökohdat jatko-opintoihin hakeutumiseen ja työuran rakentamiseen.

Omista ylioppilasjuhlistani tulee tänään kuluneeksi päivälleen kymmenen vuotta. Voin samaistua niihin tunteisiin, joita te pian valmistuvat abiturientit tänään tunnette. Suuri uurastus on takanapäin ja ansaitun juhlan aika on koittanut. Tähän hetkeen liittyy varmasti myös jännitystä kaikesta siitä tulevasta, mitä valmistumista seuraava elämänvaihe tuo tullessaan.

Valmistumisen myötä yksi ovi sulkeutuu ja uusia avautuu. Teidän tulevien ylioppilaiden itsenäinen elämä on vasta alkamassa. Edessä voi olla muutto uudelle paikkakunnalle opiskelupaikan perässä, pääsykokeet tai kenties varusmiespalveluksen suorittaminen. Osa teistä miettii vielä jatko-opintoihin hakemista tai kenties välivuoden pitämistä.

Teille tänään valmistuville nuorille haluan antaa kolme neuvoa uuden elämänvaiheenne kynnyksellä. Etsikää rohkeasti omaa polkuanne elämässä. Kahta samanlaista polkua ei ole. Polulta saa myös poiketa, eikä epäonnistumista tarvitse pelätä. Opiskelkaa niitä asioita ja tavoitelkaa niitä työtehtäviä, jotka teitä itseänne kiinnostavat ja joihin löydätte paloa.

Toiseksi; suhtautukaa avoimin mielin uusiin asioihin, ympäröivään yhteiskuntaan ja maailmaan. Tämän päivän työelämä edellyttää jatkuvaa oppimista ja uusien asioiden omaksumista. Siksi uuteen päivään kannattaa aina asemoitua ajatuksella; mitä tänään voin oppia toisilta ihmisiltä. Näin tietonne ja taitonne pysyvät aina ajan tasalla elämässänne.

Ja kolmanneksi; olkaa itsellenne armollisia. Elämä on muutakin kuin suorittamista ja tavoitteiden saavuttamista. Muistakaa pitää huolta jaksamisestanne ja hyvinvoinnista. Pitäkää kiinni hyvistä ihmissuhteista, riittävästä levosta ja mieluisista harrastuksista. Uskaltakaa myös pyytää matalalla kynnyksellä apua silloin, kun koette tarvitsevanne tukea.

Näillä sanoilla haluan onnitella teitä Tuusulan lukion pian valmistuvia ylioppilaita ja toivottaa kaikkea hyvää tulevaan!
Nauttikaa ja iloitkaa tästä juhlapäivästä, jonka jokainen teistä on kovalla työllä ja uurastuksella ansainut. Kiitos.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä