Kansanedustaja Peltonen: Orpon hallitusnelikon säästökuuri koettelee palkansaajia ja heikoimmassa asemassa olevia

Tiedote on julkaistu 16. kesäkuuta 2023.

SDP:n kansanedustaja Eemeli Peltonen povaa kovia aikoja tavallisille palkansaajille ja kaikkein heikoimmassa asemassa oleville suomalaisille, jos tuleva hallitus saa toteutettua ohjelmansa alkaneella vaalikaudella. Peltonen on huolestunut ennen kaikkea hallitusohjelmassa työntekijöiden asemaan kaavailluista heikennyksistä ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä työttömyysturvaan kohdistuvista leikkauksista. Orpon nelikon rankka säästökuuri tulee näkymään karulla tavalla monen suomalaisen arjessa tulevina vuosina, mikä sopii huonosti vielä koronakriisistä toipuvaan yhteiskuntaamme.

− Työntekijöiden irtisanomissuojan heikentäminen, ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomuus ja lakko-oikeuden rajaaminen ovat vain esimerkkejä niistä hallitusohjelman monista toimenpiteistä, jotka tulevat toteutuessaan heikentämään palkansaajien asemaa merkittävästi. Näiden toimien sijaan olisin toivonut kuulevani tulevilta hallituspuolueilta todellisia ratkaisuja esimerkiksi työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseksi, Peltonen sanoo.

Peltonen uskoo, että sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä työttömyysturvaan tehtävät leikkaukset tulevat lisäämään eriarvoisuutta ja vaikeuttamaan koronakriisistä toipumista. Hän arvelee monien suomalaisten olevan pettyneitä hallitusohjelmaan, sillä harva tuleva hallituspuolue puhui nyt julkistetuista heikennyksistä avoimesti vaaleissa. Peltosen mukaan äänestäjien kuluttajansuoja on taas koetuksella, kun kovat toimenpiteet tuodaan esiin vasta vaalien jälkeen.

− Olisin todella toivonut, että haastavina aikoina uusi hallitus olisi aloittanut kautensa sovinnollisemmalla otteella. Nyt esimerkiksi talous- ja työelämäkysymyksissä hallitus vetää niin tiukkaa linjaa, että vaalikaudesta on varmasti tulossa myrskyisä. Vastakkainasettelun ja jännitteiden lisääntyminen työmarkkinoilla ei myöskään tule tukemaan Suomen menestymistä. Näyttää siltä, että oikeistossa ei ole otettu mitään opiksi Sipilän hallituksen vuosilta, Peltonen toteaa.

Peltonen muistuttaa, että toisenlainenkin hallituspohja ja -ohjelma olisi ollut mahdollinen. Sosialidemokraatit eivät missään vaiheessa kieltäytyneet hallitusvastuuta, vaan olivat valmiita kantamaan vastuuta hallituksessa. Oppositiopuolueena SDP tulee haastamaan hallituksen tekemää politiikkaa ja tarjoamaan sille uskottavan vaihtoehdon.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Rajaturvallisuuslailla torjutaan Venäjän uhkaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 12. heinäkuuta 2024. Eduskunnan hallintovaliokunta sai tällä viikolla valmiiksi mietintönsä rajaturvallisuuslaista. Lain tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua Venäjän Suomeen kohdistamaa painostamista.