Kolumni: Omaishoitajien asemaa on parannettava

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 29. huhtikuuta 2023.

Puolueiden eroilla on vaaleissa tapana korostua. Television vaalikeskusteluissa kysytään harvoin, mistä asioista puolueiden puheenjohtajat ovat samaa mieltä. Vaalien jälkeen koittava päätöksenteon arki on kuitenkin yhteisten asioiden hoitamista ja sopimista. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös niihin teemoihin, jotka yhdistävät puolueita.

Kevään vaalikeskusteluissa moni kantoi huolta omaishoitajien jaksamisesta. Ei ollut sellaista toritilaisuutta, jossa en olisi itsekin ehdokkaana kohdannut yhtä tai useampaa omaishoitajaa. Paninkin tyytyväisenä merkille, että vaalien jälkeen hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymyksiin vastanneet puolueet nostivat kaikki omaishoidon esiin vastauksissaan.

Puolueiden vaaliohjelmien ja hallitustunnustelijalle annettujen vastausten perusteella vaikuttaa siltä, että tahto omaishoitajien aseman parantamiseen ylittää puoluerajat. Koska yhteistä tahtoa vaikuttaa löytyvän, pitää nämä puheet muuttaa teoiksi tulevan hallituksen ohjelmassa. Omaishoitajien asiaa on vietävä eteenpäin hallituspohjasta riippumatta.

Vastuu omaishoidon tuen järjestämisestä siirtyi tämän vuoden alussa kunnilta hyvinvointialueille. Omaishoitajien aseman parantamista ja omaishoidon tuen kehittämistä ei kuitenkaan pidä jättää vain hyvinvointialueiden vastuulle, vaikka niiltäkin odotetaan tekoja. Siksi katseet kääntyvät uuteen eduskuntaan ja ennen pitkää aloittavaan hallitukseen.

SDP esitti eduskuntavaaliohjelmassaan, että omaishoitajien tekemää tärkeää työtä tuettaisiin muun muassa vahvistamalla omaishoitajien oikeutta omaishoitosopimukseen. Lisäksi esitimme, että omaishoidon tuen saamisen kriteerit yhdenmukaistettaisiin valtakunnallisesti. Tämä vähentäisi alueellisia eroja omaishoidon tuen myöntämisessä.

Kannustan seuraavaa hallitusta hyödyntämään omaishoitajien arvokasta kokemustietoa sekä järjestöjen osaamista. Näitä tahoja kuuntelemalla hallitus saa parhaan käsityksen siitä, miten omaishoitajille suunnattuja palveluita ja tukea kannattaa kehittää. Meillä on velvollisuus huolehtia siitä, että omaishoitajien asema vahvistuu tulevalla vaalikaudella.

Eemeli Peltonen

kirjoittaja on kansanedustaja (sd.), Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä