Blogi: Luovun hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajuudesta

Kevään eduskuntavaaleista on ehtinyt kulua aikaa reilun kuukauden verran. Arki eduskunnassa on lähtenyt vaalien jälkeen käyntiin vauhdikkaasti. Kuuden vuoden kokemus kansanedustajan avustajana työskentelemisestä on antanut hyvät lähtökohdat perehtyä uuteen tehtävään, vaikka paljon uuttakin omaksuttavaa on riittänyt. Kiitollisuus kaikesta siitä valtavasta tuesta, joka mahdollisti vaaleissa valintani eduskuntaan, on ollut mielessäni jokaisena työpäivänä.

Vaalikeväänä minulta kysyttiin useasti, miten aikani riittäisi kansanedustajuuden rinnalla kaupungin ja hyvinvointialueen luottamustehtävien hoitamiseen. Olenhan toiminut kuluneella kaudella sekä Järvenpään kaupunginhallituksen että Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajana. Kerroin asiasta kysyneille, että kansanedustajuuden myötä joistakin tehtävistä pitäisi varmasti luopua. Lupasin palata asiaan pian vaalien jälkeen, jos tulisin valituksi.

Tätä pohdintaa olen tehnyt vaalituloksen varmistuttua vaali-iltana ja päättänyt luopua Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajuudesta. Puheenjohtajuuteen kuuluu osallistuminen aluehallituksen, ryhmien puheenjohtajien ja valtuuston puheenjohtajiston kokouksiin erilaisten valmistelukokousten lisäksi. Näitä puheenjohtajan tehtävän hoitoon liittyviä kokouksia on aikataulullisesti vaikeaa yhteensovittaa eduskuntatyöhön.

Kansanedustajan työviikossa maanantai on niin sanottu maakuntapäivä. Valiokuntien kokouksia tai täysistuntoa ei silloin pidetä. Maanantait on pyhitetty siihen, että kansanedustajat voivat silloin kohdata vaalipiirinsä asukkaita ja sidosryhmiä sekä osallistua kunnalliseen päätöksentekoon. Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus ei aiheuta eduskuntatyön rinnalla vastaavia aikatauluhaasteita, koska kaupungin keskeiset kokoukset pidetään pääsääntöisesti juuri maanantaisin.

Vaikka luovun aluevaltuuston puheenjohtajuudesta, jatkan valtuustokauden loppuun aluevaltuuston jäsenenä.

Menneet kuukaudet ovat osoittaneet, että hyvinvointialueet tarvitsevat puolustajia eduskuntaan. Eduskunnalla on suuri vastuu siitä, että valtion rahoituksen varassa toimivat alueet pystyvät täyttämään tarkoituksensa asukkaiden palveluiden järjestäjinä. Työ parempien palveluiden puolesta siis jatkuu, vaikka luovunkin aluevaltuuston puheenjohtajuudesta.

Vielä riittää paljon tehtävää hyvän hoivan, laadukkaiden lähipalveluiden ja sujuvan asioinnin takaamiseksi kaikille.

Eemeli Peltonen
kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Vapaan sivistystyön rahoitus on turvattava

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 4. kesäkuuta 2023. Vapaalla sivistystyöllä on Suomessa pitkät perinteet. Yli sadan vuoden ajan kansalaisopistot ovat tarjonneet suomalaisille mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja