Kansanedustaja Peltonen: Seuraavan hallituksen on parannettava omaishoitajien asemaa

Tiedote on julkaistu 26. huhtikuuta 2023.

Kansanedustaja Eemeli Peltonen (sd.) vaatii seuraavaa hallitusta parantamaan omaishoitajien asemaa. Peltonen pitää välttämättömänä, että hallitusohjelmaan kirjataan konkreettisia toimenpiteitä omaishoitajien aseman vahvistamiseksi. Hän pitää myönteisenä, että kaikki hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok.) esittämiin tunnustelukysymyksiin vastanneet puolueet nostivat vastauksissaan esiin myös omaishoidon.

– Hallitustunnustelijalle annettujen vastausten perusteella tahto omaishoitajien aseman parantamiseen ylittää puoluerajat. Koska yhteistä tahtoa vaikuttaa riittävän, pitää nämä puheet muuttaa teoiksi lähikuukausina muodostettavan uuden hallituksen ohjelmassa. Omaishoitajien asiaa pitää viedä eteenpäin riippumatta siitä, mitkä puolueet hallituksen päätyvät muodostamaan, Peltonen painottaa.

Vastuu omaishoidon tuen järjestämisestä siirtyi tämän vuoden alussa kunnilta hyvinvointialueille. Omaishoitajien aseman parantamista ja omaishoidon tuen kehittämistä ei Peltosen mukaan kuitenkaan pidä jättää vain hyvinvointialueiden vastuulle. Siksi katseet kääntyvätkin uuteen eduskuntaan ja hallitukseen.

– SDP esitti eduskuntavaaliohjelmassaan, että omaishoitajien työtä tuettaisiin esimerkiksi vahvistamalla omaishoitajien oikeutta omaishoitosopimukseen. Lisäksi puolueen vaaliohjelmassa esitettiin omaishoidon tuen saamisen kriteerien yhdenmukaistamista valtakunnallisesti. Tätä myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on esittänyt ja esitys antaa hyvän pohjan jatkopohdinnalle asian tiimoilta, Peltonen ehdottaa.

Peltonen kannustaa seuraavaa hallitusta hyödyntämään omaishoitajien arvokasta kokemustietoa sekä järjestöjen osaamista pohdittaessa ratkaisuja omaishoitajien aseman parantamiseksi. Näitä tahoja kuuntelemalla hallitus saa parhaan käsityksen muun muassa siitä, miten omaishoitajille suunnattuja palveluita ja tukea voitaisiin kehittää parantamaan omaishoitajien hyvinvointia ja jaksamista arjessa.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä