Puhe Järvenpään kaupungin itsenäisyyspäivän konsertissa

Puhe Järvenpään kaupungin itsenäisyyspäivän konsertissa 6. joulukuuta 2022.

Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja Lotat,
arvoisat järvenpääläiset, hyvät kuulijat,

Siniristilippumme on jälleen tänään nostettu salkoon juhlistamaan vapaata ja itsenäistä Suomea. Vapaana tuulessa liehuva lippu muistuttaa meitä siitä, ettei itsenäisyys ole itsestäänselvyys. Ilman sotiemme sukupolvien valtavia uhrauksia emme tänään voisi kokoontua viettämään Suomen 105. itsenäisyyspäivää.

Talvi- ja jatkosotaan osallistui 600 000 miestä ja 100 000 naista. Sotiin osallistuneista joka kahdeksas kaatui, eikä koskaan palannut takaisin kotiin rintamalta. Eri puolilla Suomea laskemme tänään havuseppeleet sankarihaudoille kunnioittamaan heitä, jotka antoivat henkensä isänmaan vapauden ja huomisen puolesta.

Keski-iältään jo 97-vuotiaat veteraanimme, heidän puolisonsa ja leskensä ovat kunniakansalaisia, joiden edunvalvonta- ja hoivatyö on meidän tämän päivän sukupolvien velvollisuus. Yhteiskunnan on myös vahvasti tuettava veteraanien perinnetyötä, kun kunniakansalaistemme rivit harvenevat väistämättä tulevaisuudessa.

Sotiemme sukupolvien suurten uhrausten varaan on ollut mahdollista rakentaa nykyinen vapaa, turvallinen ja hyvinvoiva Suomi. Meidän on yhdessä huolehdittava siitä, että Suomen tarina itsenäisenä ja vakaana kansakuntana jatkuu tulevaisuudessakin. Siihen meitä velvoittaa veteraanisukupolviemme valtava perintö.

Hyvät kuulijat,

Kokoontuessamme tänään eri puolilla Suomea juhlistamaan itsenäisyyspäivää, riehuu sota meistä vain 1 300 kilometrin päässä Euroopassa. Ukrainan kansa on puolustanut vapauttaan viime helmikuusta lähtien Venäjän perusteettoman hyökkäyssodan ikeessä. Uskon, että monen meistä ajatukset ovatkin tänään Ukrainassa.

Hyökätessään Ukrainaan Venäjä teki valtavan virheen. Venäjä arvioi väärin ukrainalaisten taistelutahdon ja kyvyn puolustaa maataan. Venäjä arvioi väärin myös Euroopan ja Yhdysvallat, joiden tuki Ukrainalle on ollut sodan syttymisestä lähtien vankkumatonta. Ukrainan tukemista on jatkettava, kunnes vapaus saa voiton.

Venäjän käynnistämä hyökkäyssota on saanut ulko- ja turvallisuuspolitiikan mannerlaatat liikkumaan myös meillä Suomessa. Kansan laajalla tuella valtiomme johto on päättänyt hakea Pohjois-Atlantin puolustusliiton jäsenyyttä. Ratkaisu on oikea ja turvaa muuttuneessa maailmantilanteessa maamme koskemattomuutta.

Poikkeukselliset ajat Euroopassa ovat osoittaneet, että Suomen puolustuspolitiikka on rakennettu vahvalle perustalle. Olemme pitäneet kaikki nämä vuosikymmenet kiinni yleisestä asevelvollisuudesta ja uskottavasta puolustuksesta sekä vaalineet maanpuolustustahtoa. Tämä on ollut suurta viisautta yhteiskunnaltamme.

Tällä polulla on pysyttävä tulevaisuudessakin askelten horjumatta. Meidän on jatkettava uskottavan puolustuksen ja korkean maanpuolustustahdon ylläpitämistä myös puolustusliitto Naton jäsenvaltiona.

Hyvät kuulijat,

Suomi selviytyi vaikeista sotavuosistaan, koska kansakunta piti yhtä. Me suomalaiset huolehdimme toinen toisistamme silloin, kun maailma kaikkein raskaimmin koetteli kansaamme. Vahvaa yhteistä tahtoa, välittämistä ja huolenpitoa tarvittiin myös sotia seuranneina vuosina, jolloin koitti jälleenrakentamisen aika.

Yhteistä tahtoa ja päättäväisyyttä kysytään meiltä suomalaisilta tänäänkin, kun kohtaamme aikamme haasteita. Meidän on jatkettava tukeamme ukrainalaisille ja uskottava horjumatta Ukrainan voittoon. Sillä Ukraina ei taistele vain itsensä, vaan koko Läntisen maailman, oikeusvaltion ja demokratian puolesta.

Näillä sanoilla haluan toivottaa teille kaikille hyvää itsenäisyyspäivää ja tunnelmallista konserttia!

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Rajaturvallisuuslailla torjutaan Venäjän uhkaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 12. heinäkuuta 2024. Eduskunnan hallintovaliokunta sai tällä viikolla valmiiksi mietintönsä rajaturvallisuuslaista. Lain tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua Venäjän Suomeen kohdistamaa painostamista.