Kolumni: Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan yhtenäisyyttä

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2022.

Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien kunniaksi. Vuosittaisella tilaisuudella on haluttu osoittaa arvostusta veteraanisukupolven tekemille suurille uhrauksille ja mittavalle perinnölle.

Parempi koronatilanne mahdollisti tänä vuonna pienimuotoisen kahvihetken Veljesmajalla, kun seppeleet oli laskettu. Päivän koskettavin hetki itselleni oli keskustelutuokio paikalla olleen sotaveteraanin kanssa. Keskustelussa välittyi liikuttavasti se elämänasenne, jolla veteraanisukupolvi selviytyi yli vaikeiden aikojen.

Veteraanipolven elämänasenteesta löytyy runsaasti ammennettavaa yhä tänäkin päivänä. Kanssaihmisistä huolehtiminen ja vahva usko tulevaan kantoivat myös sotatoimien päätyttyä, kun yhteiskuntaa oli jälleenrakennettava. Kansakunta pysyi hyvin yhtenäisenä niin sodan aikana kuin sitä seuranneina vuosina.

Kansallisen veteraanipäivän vietto tuntui aivan erityisen merkitykselliseltä tänä vuonna. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaa vastaan muistuttaa kipeästi siitä, ettei itsenäisyys ole itsestäänselvyys. Kerran saavutettua rauhaa ja vakautta voidaan vielä tänäkin päivänä ryhtyä koettelemaan sodan rikollisin keinoin.

Ukrainan sodan seurauksena Suomessa arvioidaan uudelleen sotilaallista liittoutumattomuutta. Ovi maan Nato-jäsenyyteen on avattu. Suomelta kysytään myös nyt yhtenäisyyttä merkittävän turvallisuuspoliittisen ratkaisun äärellä. Venäjän ei tule antaa vaikuttaa tuumaakaan Suomen harkintaan ja päätökseen Nato-kysymyksessä.

Poikkeuksellisina aikoina jokainen voi tehdä osansa yhtenäisyyden vaalimiseksi. Katsotaan ystävien jaksamisen perään, jaetaan verkossa vain faktatietoa ja käytetään malttia sosiaalisessa mediassa. Näin toimimalla tuemme valtiojohtoa niiden ratkaisujen loppuun saattamisessa, joilla varmistetaan Suomen turvallisuus jatkossakin.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ehdolla eduskuntaan.

Jatka lukemista

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa Ensi keväänä Suomessa järjestetään seuraavan kerran eduskuntavaalit. Suomen suunta on vaaleissa jälleen puntarissa. Viime vuodet olen saanut toimia aktiivisesti niin paikallisissa kuin

Puhe Järvenpään demareiden vappujuhlassa

Puhuin 1.5.2022 Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kokoonnumme tänään, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, viettämään vappua ilman koronarajoituksia. Mitä

Kolumni: Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan yhtenäisyyttä

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2022. Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien