Kolumni: Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan yhtenäisyyttä

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2022.

Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien kunniaksi. Vuosittaisella tilaisuudella on haluttu osoittaa arvostusta veteraanisukupolven tekemille suurille uhrauksille ja mittavalle perinnölle.

Parempi koronatilanne mahdollisti tänä vuonna pienimuotoisen kahvihetken Veljesmajalla, kun seppeleet oli laskettu. Päivän koskettavin hetki itselleni oli keskustelutuokio paikalla olleen sotaveteraanin kanssa. Keskustelussa välittyi liikuttavasti se elämänasenne, jolla veteraanisukupolvi selviytyi yli vaikeiden aikojen.

Veteraanipolven elämänasenteesta löytyy runsaasti ammennettavaa yhä tänäkin päivänä. Kanssaihmisistä huolehtiminen ja vahva usko tulevaan kantoivat myös sotatoimien päätyttyä, kun yhteiskuntaa oli jälleenrakennettava. Kansakunta pysyi hyvin yhtenäisenä niin sodan aikana kuin sitä seuranneina vuosina.

Kansallisen veteraanipäivän vietto tuntui aivan erityisen merkitykselliseltä tänä vuonna. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaa vastaan muistuttaa kipeästi siitä, ettei itsenäisyys ole itsestäänselvyys. Kerran saavutettua rauhaa ja vakautta voidaan vielä tänäkin päivänä ryhtyä koettelemaan sodan rikollisin keinoin.

Ukrainan sodan seurauksena Suomessa arvioidaan uudelleen sotilaallista liittoutumattomuutta. Ovi maan Nato-jäsenyyteen on avattu. Suomelta kysytään myös nyt yhtenäisyyttä merkittävän turvallisuuspoliittisen ratkaisun äärellä. Venäjän ei tule antaa vaikuttaa tuumaakaan Suomen harkintaan ja päätökseen Nato-kysymyksessä.

Poikkeuksellisina aikoina jokainen voi tehdä osansa yhtenäisyyden vaalimiseksi. Katsotaan ystävien jaksamisen perään, jaetaan verkossa vain faktatietoa ja käytetään malttia sosiaalisessa mediassa. Näin toimimalla tuemme valtiojohtoa niiden ratkaisujen loppuun saattamisessa, joilla varmistetaan Suomen turvallisuus jatkossakin.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Vapaan sivistystyön rahoitus on turvattava

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 4. kesäkuuta 2023. Vapaalla sivistystyöllä on Suomessa pitkät perinteet. Yli sadan vuoden ajan kansalaisopistot ovat tarjonneet suomalaisille mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja

Puhe Tuusulan lukion Jokelan toimipisteen ylioppilasjuhlassa

Tuusulan lukion Jokelan toimipisteen ylioppilasjuhlassa 3. kesäkuuta 2023 pitämäni juhlapuhe. Arvoisat tulevat ylioppilaat, arvoisa apulaisrehtori ja opettajat, hyvät juhlavieraat! Teille Tuusulan lukion ahkerille abiturienteille luovutetaan

Kiitospuheenvuoro Järvenpään kaupunginvaltuustolle

Järvenpään kaupunginvaltuustossa 29. toukokuuta 2023 pitämäni kiitospuheenvuoro kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valinnan johdosta. Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja kokousta seuraavat kaupunkilaiset! Kiitos Järvenpään kaupunginvaltuustolle luottamuksesta saada