Kolumni: Liikuntaan panostaminen kannattaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä 27. helmikuuta 2021

Liikunnalla on tutkitusti vahva yhteys hyvinvointiin ja terveyteen. Vastaavasti liikkumattomuuden vaikutukset niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin tiedetään suuriksi. Vuonna 2018 valtioneuvoston kanslian selvityksessä liikkumattomuuden arvioitiin aiheuttavan yhteiskunnalle vuosittain 3,2 – 7,2 miljardin euron kustannukset.

Liikunnallisuuden edistämiselle on siten vankat terveydelliset ja taloudelliset perusteet. Koko Suomi hyötyisi siitä, että jokainen löytäisi mieluisan tavan ulkoilla ja harrastaa liikuntaa. Kunnilla on keskeinen rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa, sillä juuri kunnan tehtäviin kuuluu paikallisten edellytysten luominen liikunnalle.

Tulevaisuudessa menestyvät ne kunnat, jotka näkevät liikunnan arvon ja panostavat siihen. Monipuoliset liikuntapalvelut, vireä seuratoiminta ja laadukkaat liikuntapaikat ovat vetovoimatekijöitä kilpailtaessa uusista asukkaista. Liikuntaa tukemalla voidaan ennaltaehkäistä myös liikkumattomuudesta aiheutuvia sote-kuluja.

Kuntien investointiohjelmista liikuntapaikkainvestoinnit muodostavat tyypillisesti vain pienen osan. Silti pieniltäkin vaikuttavilla liikuntapaikkoihin varatuilla investoinneilla voidaan saada paljon hyvää aikaan. Nämä investoinnit myös maksavat itsensä takaisin, kun investoinnin kautta yhä useampi löytää liikunnan pariin.

Millaisena kaupunkina Järvenpää näyttäytyy tällä hetkellä liikunnan harrastamisen näkökulmasta? Pienen maantieteellisen pinta-alansa puolesta kaupungilla on hyvät edellytykset kattavan liikuntapaikkaverkon ylläpitämiseen. Helposti saavutettava lähiluonto taas mahdollistaa monipuolisen liikuskelun luonnossa.

Se, mitä Järvenpään kaupunki voisi liikunnan saralla tehdä vielä enemmän, on yhteistyö naapurikuntien kanssa. Asukkaiden liikuntamahdollisuuksien tukeminen on kaikkien Keski-Uudenmaan kuntien tavoitteiden mukaista. Onko esimerkiksi investointeja, joita olisi järkevämpää tehdä yhdessä? Tätä kannattaa pohtia.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Rajaturvallisuuslailla torjutaan Venäjän uhkaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 12. heinäkuuta 2024. Eduskunnan hallintovaliokunta sai tällä viikolla valmiiksi mietintönsä rajaturvallisuuslaista. Lain tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua Venäjän Suomeen kohdistamaa painostamista.