Kolumni: Liikuntaan panostaminen kannattaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä 27. helmikuuta 2021

Liikunnalla on tutkitusti vahva yhteys hyvinvointiin ja terveyteen. Vastaavasti liikkumattomuuden vaikutukset niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin tiedetään suuriksi. Vuonna 2018 valtioneuvoston kanslian selvityksessä liikkumattomuuden arvioitiin aiheuttavan yhteiskunnalle vuosittain 3,2 – 7,2 miljardin euron kustannukset.

Liikunnallisuuden edistämiselle on siten vankat terveydelliset ja taloudelliset perusteet. Koko Suomi hyötyisi siitä, että jokainen löytäisi mieluisan tavan ulkoilla ja harrastaa liikuntaa. Kunnilla on keskeinen rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa, sillä juuri kunnan tehtäviin kuuluu paikallisten edellytysten luominen liikunnalle.

Tulevaisuudessa menestyvät ne kunnat, jotka näkevät liikunnan arvon ja panostavat siihen. Monipuoliset liikuntapalvelut, vireä seuratoiminta ja laadukkaat liikuntapaikat ovat vetovoimatekijöitä kilpailtaessa uusista asukkaista. Liikuntaa tukemalla voidaan ennaltaehkäistä myös liikkumattomuudesta aiheutuvia sote-kuluja.

Kuntien investointiohjelmista liikuntapaikkainvestoinnit muodostavat tyypillisesti vain pienen osan. Silti pieniltäkin vaikuttavilla liikuntapaikkoihin varatuilla investoinneilla voidaan saada paljon hyvää aikaan. Nämä investoinnit myös maksavat itsensä takaisin, kun investoinnin kautta yhä useampi löytää liikunnan pariin.

Millaisena kaupunkina Järvenpää näyttäytyy tällä hetkellä liikunnan harrastamisen näkökulmasta? Pienen maantieteellisen pinta-alansa puolesta kaupungilla on hyvät edellytykset kattavan liikuntapaikkaverkon ylläpitämiseen. Helposti saavutettava lähiluonto taas mahdollistaa monipuolisen liikuskelun luonnossa.

Se, mitä Järvenpään kaupunki voisi liikunnan saralla tehdä vielä enemmän, on yhteistyö naapurikuntien kanssa. Asukkaiden liikuntamahdollisuuksien tukeminen on kaikkien Keski-Uudenmaan kuntien tavoitteiden mukaista. Onko esimerkiksi investointeja, joita olisi järkevämpää tehdä yhdessä? Tätä kannattaa pohtia.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ehdolla eduskuntaan.

Jatka lukemista

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa Ensi keväänä Suomessa järjestetään seuraavan kerran eduskuntavaalit. Suomen suunta on vaaleissa jälleen puntarissa. Viime vuodet olen saanut toimia aktiivisesti niin paikallisissa kuin

Puhe Järvenpään demareiden vappujuhlassa

Puhuin 1.5.2022 Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kokoonnumme tänään, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, viettämään vappua ilman koronarajoituksia. Mitä

Kolumni: Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan yhtenäisyyttä

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2022. Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien