Mielipide: Osuustoiminnan aika ei ole ohi

Mielipidekirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 1. toukokuuta 2020.

Kymmenelle S-ryhmään kuuluvalle osuuskaupalle valittiin tänä keväänä uusi edustajisto. Edustajisto käyttää osuuskaupassa asiakasomistajille kuuluvaa päätösvaltaa. Niin ikään edustajisto valitsee osuuskaupan hallintoneuvoston ja voi tehdä aloitteita osuuskaupan toimialaan liittyvistä asioista.

Aika ajoin keskustellaan siitä, onko osuustoiminta enää tätä päivää. Vaikka osuuskuntamallin juuret yhtiömuotona ulottuvat aina 1900-luvun alkuun asti, ei aika ole ajanut ohi osuuskunnista. Osuuskuntamalli on yhtiömuotona edelleen erittäin arvokas osa suomalaista yrittäjyyden kirjoa.

Vahva markkinatalous rakentuu erilaisten yhtiömuotojen käytöstä. Osuuskuntien etuna on niiden taattu kansallinen omistus ja verojen maksu Suomeen. Esimerkiksi osuuskaupassa asioidessaan tietää, etteivät kaupan voitot valu veroparatiiseihin tai monikansallisten sijoittajien taskuihin.

Osuustoiminta pitää lähipalvelut kansalaisten omassa ohjauksessa. Siten ne toteuttavat kansanvaltaista hallintoa, jossa asiakasomistaja voi vaikuttaa edustajiensa kautta yhtiön toimintaan. Osuuskaupoissa tätä demokratiaa toteutetaan neljän vuoden välein käytävillä edustajistovaaleilla.

Myös osuuskaupan toimintaan kohdistuu tänä päivänä erilaisia vaatimuksia. Yksi tärkeimmistä vaatimuksista on avoimuuden periaatteen toteutuminen kaikessa toiminnassa. Siksi onkin tärkeää, että myös osuuskaupan eri toimielimet heijastelevat monipuolisesti osuuskaupan asiakaskuntaa.

Osuuskunnissa ja niihin rinnasteisissa yrityksissä on Suomessa seitsemän miljoonaa jäsenyyttä ja osakkuutta. Kyse on väkilukuun suhteutettuna maailmanennätyksestä. Siksi ei ole yllätys, että osuuskuntamallia ulotetaan yhä uusille liiketoiminnan alueille, kuten asuntorakentamiseen.

Eveliina Heinäluoma
Kansanedustaja (sd.), HOK-Elannon edustajiston jäsen

Eemeli Peltonen
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.), HOK-Elannon edustajiston jäsen

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ehdolla eduskuntaan.

Jatka lukemista

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa Ensi keväänä Suomessa järjestetään seuraavan kerran eduskuntavaalit. Suomen suunta on vaaleissa jälleen puntarissa. Viime vuodet olen saanut toimia aktiivisesti niin paikallisissa kuin

Puhe Järvenpään demareiden vappujuhlassa

Puhuin 1.5.2022 Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kokoonnumme tänään, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, viettämään vappua ilman koronarajoituksia. Mitä

Kolumni: Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan yhtenäisyyttä

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2022. Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien