Kolumni: Vaalien jälkeen on yhteistyön aika

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 7. toukokuuta 2019.

Eduskuntavaalien tulosta on tulkittu vaihtelevasti viime viikkoina. Yksi johtopäätös vaalituloksesta on kuitenkin kiistaton. Eduskuntavaaleissa suomalaiset äänestivät muutoksen puolesta.

Halusta muutokseen kertoo se, että eniten kannatustaan vaaleissa menettivät viime vaalikauden hallituspuolueet. Vastaavasti oppositiopuolueet onnistuivat kasvattamaan suosiotaan.

Yli puoli miljoonaa suomalaista antoi vaaliuurnilla äänensä sosialidemokraateille. Nousu eduskunnan suurimmaksi ryhmäksi velvoittaa puoluetta toimimaan luottamuksen arvoisesti.

Vaalivoitolla kun ei ole mitään itseisarvoa, jos voittoa ei vaalien jälkeen pystytä muuttamaan ihmisten arkea parantaviksi päätöksiksi mahdollisen hallitusvastuun koittaessa.

Korkeimmat odotukset kohdistuvat siksi perustellusti juuri sosialidemokraatteihin, jotka parhaillaan johtavat tunnusteluja uuden enemmistöhallituksen kokoamiseksi.

Helppoa hallituksen muodostamisesta tuskin tulee. Repivän vaalikevään jäljiltä puolueet niin vasemmalla kuin oikeallakin ovat näkemyksissään kovin kaukana toisistaan.

Mitä nopeammin Suomi saa toimintakykyisen hallituksen, sen parempi. Tulevaa hallitusta odottaa jo pitkä tehtävälista hoidettavia asioita, eikä riitelyyn tule hukata aikaa.

Puolueilta odotetaan nyt ennen kaikkea yhteistyötä ja kykyä kompromisseihin. Ei pidä unohtaa, että kaikkien puolueiden väliltä löytyy paljon myös yhdistäviä asioita.

Suurin osa puolueista puhui vaaleissa perusterveydenhuollon ongelmien korjaamisesta, vanhustenhoidon tilan parantamisesta ja eläkeläisköyhyyteen puuttumisesta.

Nämä ovat pitkälti kaikkia puolueita yhdistäviä huolenaiheita, joihin varmasti moni meistä toivoo uuden hallituksen, kokoonpanostaan riippumatta, ripeästi puuttuvan.

Suomessa on perinteisesti osattu tehdä yhteistyötä vaikeinakin aikoina. Vaalien jälkeen puolueiden vastuulla on osoittaa, että yhteistyön taito on yhä tallella.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä