Kolumni: Vaalien jälkeen on yhteistyön aika

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 7. toukokuuta 2019.

Eduskuntavaalien tulosta on tulkittu vaihtelevasti viime viikkoina. Yksi johtopäätös vaalituloksesta on kuitenkin kiistaton. Eduskuntavaaleissa suomalaiset äänestivät muutoksen puolesta.

Halusta muutokseen kertoo se, että eniten kannatustaan vaaleissa menettivät viime vaalikauden hallituspuolueet. Vastaavasti oppositiopuolueet onnistuivat kasvattamaan suosiotaan.

Yli puoli miljoonaa suomalaista antoi vaaliuurnilla äänensä sosialidemokraateille. Nousu eduskunnan suurimmaksi ryhmäksi velvoittaa puoluetta toimimaan luottamuksen arvoisesti.

Vaalivoitolla kun ei ole mitään itseisarvoa, jos voittoa ei vaalien jälkeen pystytä muuttamaan ihmisten arkea parantaviksi päätöksiksi mahdollisen hallitusvastuun koittaessa.

Korkeimmat odotukset kohdistuvat siksi perustellusti juuri sosialidemokraatteihin, jotka parhaillaan johtavat tunnusteluja uuden enemmistöhallituksen kokoamiseksi.

Helppoa hallituksen muodostamisesta tuskin tulee. Repivän vaalikevään jäljiltä puolueet niin vasemmalla kuin oikeallakin ovat näkemyksissään kovin kaukana toisistaan.

Mitä nopeammin Suomi saa toimintakykyisen hallituksen, sen parempi. Tulevaa hallitusta odottaa jo pitkä tehtävälista hoidettavia asioita, eikä riitelyyn tule hukata aikaa.

Puolueilta odotetaan nyt ennen kaikkea yhteistyötä ja kykyä kompromisseihin. Ei pidä unohtaa, että kaikkien puolueiden väliltä löytyy paljon myös yhdistäviä asioita.

Suurin osa puolueista puhui vaaleissa perusterveydenhuollon ongelmien korjaamisesta, vanhustenhoidon tilan parantamisesta ja eläkeläisköyhyyteen puuttumisesta.

Nämä ovat pitkälti kaikkia puolueita yhdistäviä huolenaiheita, joihin varmasti moni meistä toivoo uuden hallituksen, kokoonpanostaan riippumatta, ripeästi puuttuvan.

Suomessa on perinteisesti osattu tehdä yhteistyötä vaikeinakin aikoina. Vaalien jälkeen puolueiden vastuulla on osoittaa, että yhteistyön taito on yhä tallella.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Vapaan sivistystyön rahoitus on turvattava

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 4. kesäkuuta 2023. Vapaalla sivistystyöllä on Suomessa pitkät perinteet. Yli sadan vuoden ajan kansalaisopistot ovat tarjonneet suomalaisille mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja

Puhe Tuusulan lukion Jokelan toimipisteen ylioppilasjuhlassa

Tuusulan lukion Jokelan toimipisteen ylioppilasjuhlassa 3. kesäkuuta 2023 pitämäni juhlapuhe. Arvoisat tulevat ylioppilaat, arvoisa apulaisrehtori ja opettajat, hyvät juhlavieraat! Teille Tuusulan lukion ahkerille abiturienteille luovutetaan

Kiitospuheenvuoro Järvenpään kaupunginvaltuustolle

Järvenpään kaupunginvaltuustossa 29. toukokuuta 2023 pitämäni kiitospuheenvuoro kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valinnan johdosta. Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja kokousta seuraavat kaupunkilaiset! Kiitos Järvenpään kaupunginvaltuustolle luottamuksesta saada