Vappupuhe Torppa Wapussa 1.5.2019

Arvoisat vapun juhlijat,
hyvät ystävät!

Vappu on perinteisesti ollut poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen tärkein juhlapäivä. Tänään suomalaisella työväenliikkeellä on aivan erityinen syy juhlaan. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1999 eduskuntavaalien vasemmistopuolueet ovat saaneet vaalivoiton ja sosialidemokraatit johtavat eduskunnan suurimpana puolueena tunnusteluja uuden hallituksen muodostamiseksi.

Reilun kahden viikon vanhaa vaalitulosta on tulkittu viime päivinä monin tavoin. Yksi johtopäätös vaalituloksesta on kuitenkin kiistaton. Eduskuntavaaleissa suomalaiset äänestivät muutoksen puolesta. Osoituksena halusta muutokseen eniten kannatustaan vaaleissa menettivät juuri viime vaalikauden hallituspuolueet, oppositiopuolueiden vastaavasti nostaessa omaa kannatustaan.

Eduskuntavaaleissa yli puoli miljoonaa suomalaista antoi äänensä sosialidemokraateille. Kyse on suuresta luottamuksesta, joka velvoittaa myös tekoihin. Vaalivoitolla ei ole mitään itseisarvoa, jos tulosta ei kyetä muuttamaan ihmisten arkea parantaviksi päätöksiksi. Siksi suuret odotukset kohdistuvatkin oikeutetusti nyt sosialidemokraatteihin ja tulevan hallituksen ohjelmaan.

Vielä on ennenaikaista lähteä arvailemaan, mitkä puolueet hallituksen lopulta muodostavat. Hallituspohjaan liittyvien arvailujen sijaan hedelmällisempää olisikin myös julkisuudessa pohtia niitä asioita, jotka tulevan hallituksen ‒ pohjasta riippumatta ‒ tulisi laittaa kuntoon. On pohdittava niitä asioita, joiden edistämiselle suomalaiset antoivat valtakirjan vaaliuurnilla.

Itse pidän välttämättömänä, että tuleva hallitus ryhtyy ripeästi toimiin perusterveydenhuollon ongelmien korjaamiseksi, vanhustenhoidon tilan parantamiseksi ja pienten eläkkeiden tason korottamiseksi. Nämä ovat myös niitä sosialidemokraattisen puolueen vaaliohjelmassaan ajamia asioita, joille kansalaiset antoivat vaalikentillä kaikkein vahvimman tukensa.

Hallituksen on alkavalla vaalikaudella valmisteltava sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, joka nopeuttaa hoitoon pääsyä jonoja purkamalla ja saattaa palvelujärjestelmän rahoituksen kestävälle uralle. Yhtä tärkeää on myös, että vanhustenhoitoon panostetaan ja lakiin kirjataan sitova hoitajamitoitus hoitajien vähimmäismäärästä hoidettavaa vanhusta kohden.

Pienituloisten eläkeläisten aseman parantamiseksi uudelta hallitukselta sopii myös odottaa paljon. Vuosi sitten vappuna SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen lupaama asteittainen korotus takuu- ja kansaneläkkeisiin on toteutettava. Tästä lupauksesta puolueella ei ole varaa tinkiä. Eläkeläisköyhyys on todellinen ongelma, joka odottaa päätöksentekijöiltä ratkaisuja tässä ajassa.

Hyvät ystävät,

Paikallisesti olemme vaalien jälkeen pohtineet paljon sitä, miten eduskuntavaalit sujuivat meillä täällä Keski-Uudellamaalla. Iloitsen siitä, että keskiuusmaalaisia kansanedustajia valittiin eduskuntaan vaaleissa ennätyksellisen paljon. Uusien kasvojen nouseminen vastuuseen alueeltamme asettaa korkeat odotukset sille, että alueemme asema vahvistuu myös valtakunnan päätöksenteossa, etenkin seudullemme tärkeistä palvelu-, väylä- ja raidehankkeista päätettäessä.

Alueemme kuntien on ripeästi kokoonnuttava miettimään yhteisiä edunvalvonnan kohteita valittujen kansanedustajien kanssa. Pääradan kapasiteetin vahvistaminen, valtion vahvan roolin varmistaminen neljännen kehätien rakentamisessa ja poikittaisyhteyksien parantamisessa Järvenpään ja Nurmijärven välillä ovat esimerkkejä hankkeista, joissa puoliamme on pidettävä.

Vaikka emme tällä kertaa onnistuneetkaan viemään läpi Keski-Uudenmaan kolmen kunnan alueelta omaa sosialidemokraattista kansanedustajaa, emme silti saa lannistua. Ehdokkaana keräämäni kolmen ja puolen tuhannen äänen potti on oikein kelpo tulos ensikertalaiselle. Me keskiuusmaalaiset sosialidemokraatit saimme vaaleissa jo jalan Arkadianmäen oven väliin, neljän vuoden päästä meidän on tehtävä töitä sen eteen, että ovi saadaan lopullisesti narautettua auki.

Olen ylpeä siitä tavasta, jolla toteutimme eduskuntavaaleissa aidosti kuntarajat ylittävän kampanjan. Sen seurauksena SDP:n kannatus kasvoi niin Tuusulassa kuin Järvenpäässäkin verrattuna edellisten eduskuntavaalien tulokseen. Tämä osoittaa sen, että yhteistyössä todella on voimaa. Uskon, että tulemme vielä saavuttamaan tavoitteen omasta sosialidemokraattisesta kansanedustajasta, kun teemme kuntarajat ylittävää yhteistyötä myös tulevissakin vaaleissa.

Haluan lopuksi kiittää niin omasta, kuin koko eduskuntavaalikampanjani puolesta teitä tuusulalaisia sosialidemokraatteja tuestanne vaalityössäni! Alueemme puolueostojen, Tuusulan Demareiden, Järvenpään työväenyhdistyksen ja Terijoen sos. dem. työväenyhdistyksen, aktiivien tuki muodosti sen lujan peruskiven, jonka varaan kampanjaan oli hyvä rakentaa.

Tehdään yhteistyötä Suomen, Keski-Uudenmaan ja Tuusulan tulevaisuuden puolesta jatkossakin!

Näillä sanoilla haluan kiittää teitä ja toivottaa oikein hyvää vappua!

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä