Blogi: Sanoista tekoihin vanhustenhoidon tilan parantamiseksi

Vanhustenhoidon tila Suomessa on puhututtanut paljon kuluvan kevään aikana. Henkilöstön, palveluiden käyttäjien ja omaisten esiin nostamat vanhustenhoidon ongelmat on otettava vakavasti. Vaalien jälkeen työnsä aloittavalta uudelta eduskunnalta odotetaan paljon vanhustenhoidon tilan parantamiseksi. Sanoista on käytävä tekoihin.

Moni vanhustenhoidon ongelmista johtuu pitkälti siitä, että tekeviä käsipareja on hoivapalveluyksiköissä liian vähän. Henkilöstön määrän vähäisyys hoidettavaa vanhusta kohden kuormittaa työntekijöitä ja annetun palvelun laatu kärsii. Siksi nykyisten suositusten sijaan lakiin on tehtävä sitova kirjaus vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta.

Henkilöstön jaksamisen ja hoidon laadun parantamiseksi on myös tärkeää, että sairaanhoitajat ja lähihoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön. Tällä hetkellä koulutettujen ammattilaisten aikaa kuluu myös paljon sellaisiin tehtäviin, jotka ovat pois varsinaisesta hoitotyöstä. Tämä lisää entisestään työn kuormittavuutta ja asettaa hoitotyön ammattilaiset kohtuuttomaan asemaan.

Paljon parannettavaa on myös palveluiden laadun valvonnassa. Valvonnan on toimittava, olipa palveluiden tarjoaja yksityinen tai julkinen toimija. Viranomaisten valvontaresurssien vahvistamisen lisäksi on tärkeää, että rikkomuksista seuraa myös tiukempia sanktioita. Pelkän omavalvonnan varaan vanhuspalveluiden valvontaa ei voida jättää.

Julkisessa keskustelussa vanhustenhoidon tilasta vähemmälle huomiolle ovat jääneet kotihoidon ja omaishoidon parantaminen. Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä ja ovat ansainneet riittävän taloudellisen korvauksen, vapaapäiviä sekä ohjausta. Vastaavasti kotihoidossa työskentelevien työn kuormittavuutta on vähennettävä resursseja nykyisestä lisäämällä.

Maamme väestön ikääntyessä myös vanhuspalveluiden kysyntä tulee kasvamaan rajusti. Siksi on välttämätöntä, että vanhustenhoidon laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Eduskunnan lisäksi kuntien ja sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavien kuntayhtymien päättäjät ovat paljon vartijoina, jotta arvokas vanhuus toteutuisi kaikille.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas ja Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Rajaturvallisuuslailla torjutaan Venäjän uhkaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 12. heinäkuuta 2024. Eduskunnan hallintovaliokunta sai tällä viikolla valmiiksi mietintönsä rajaturvallisuuslaista. Lain tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua Venäjän Suomeen kohdistamaa painostamista.