Kolumni: Tiemaksut on torjuttava

Kolumni on ilmestynyt Keski-Uusimaa-lehdessä 26.11.2018

Helsingin seudun kunnat antavat lähikuukausina lausuntonsa Helsingin seudun maankäytön-, asumisen ja liikenteen suunnitelmasta. Suunnitelmassa kuvataan, miten neljäntoista kunnan muodostaman ja 1,5 miljoonan asukkaan Helsingin seutua tulisi kehittää vuosina 2019-2050.

Maankäytön-, asumisen ja liikenteen suunnitelma on tärkeä asiakirja. Keväällä hyväksyttävän suunnitelman pohjalta seudun kunnat neuvottelevat valtion kanssa uuden MAL-sopimuksen. Sopimuksessa päätetään niistä keinoista, joilla seudun kehittämistä ohjataan tulevina vuosina.

Helsingin seudun maankäytön-, asumisen ja liikenteen suunnitelma pitää sisällään monia kannatettavia tavoitteita. Huolestuttavaa kuitenkin on, että suunnitelmaluonnoksessa ajetaan erittäin voimakkaasti ja peittelemättä tiemaksujen käyttöönottoa seudun kuntien alueella.

Keski-Uudenmaan kunnat ovat johdonmukaisesti vastustaneet koko 2000-luvun ajan tiemaksuja. Maksujen vastustaminen on edelleen ajankohtaista, kun tiemaksuja jälleen valmistellaan. Tiemaksut kohtelisivat epäreilusti kehyskuntien asukkaita ja vaikeuttaisivat kuntien kehitystä.

Tiemaksujen käyttöönotto edellyttäisi, että joukkoliikenne olisi myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella aito vaihtoehto henkilöautolle. Tällä hetkellä näin ei ole edes Keski-Uudenmaan alueella. Joukkoliikenneyhteydet eivät nykyisellään tavoita merkittävää osaa kehyskuntien asukkaista.

Tiemaksusuunnitelmat tulee haudata, kunnes joukkoliikenne on todellinen vaihtoehto Helsingin seudulla. Liikenteen päästöjen vähentäminen on toki tärkeää, mutta päästöjä voidaan vähentää tehokkaasti myös hankaloittamatta tarpeettomasti ihmisten liikkumista arjessa.

Etsittäessä keinoja liikenteen päästöjen vähentämiseksi kääntäisin itse huomion eurooppalaisittain vanhan autokantamme uudistamiseen. Tukemalla sähköllä ja muilla vaihtoehtoisilla polttoaineilla kulkevien autojen yleistymistä olisi mahdollista vähentää päästöjä tiemaksuja tolkullisemmin.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ehdolla eduskuntaan.

Jatka lukemista

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa Ensi keväänä Suomessa järjestetään seuraavan kerran eduskuntavaalit. Suomen suunta on vaaleissa jälleen puntarissa. Viime vuodet olen saanut toimia aktiivisesti niin paikallisissa kuin

Puhe Järvenpään demareiden vappujuhlassa

Puhuin 1.5.2022 Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kokoonnumme tänään, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, viettämään vappua ilman koronarajoituksia. Mitä

Kolumni: Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan yhtenäisyyttä

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2022. Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien