Kolumni: Kaatuuko sote sittenkin?

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 28.8.2018

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui viime viikolla ensimmäisen kerran kesätaukonsa jälkeen.

Valiokunnalla on edessään valtava urakka, jotta maakunta- ja sote-uudistus etenisi hallituksen toivomalla aikataululla eduskunnan suuren salin lopulliseen käsittelyyn.

Epävarmuus sote-uudistuksen tulevaisuudesta ei ole vähentynyt syksyn kynnyksellä. Eduskunnan käytävillä kuiskutellaan jo, että koko uudistus on jälleen vaarassa kaatua. Tämä tarkoittaisi sitä, että sote-uudistuksen toteuttaminen lykkääntyisi taas seuraavan hallituksen toteutettavaksi.

En jää suremaan, jos maakunta- ja sote-uudistus nyt esitetyssä muodossa lopulta kariutuu. On vaikea nähdä, miten esitetyllä mallilla saavutettaisiin uudistukselle asetetut alkuperäiset tavoitteet.

Suomi tarvitsee sote-uudistuksen, joka kaventaa väestön terveyseroja ja vahvistaa palvelujärjestelmän toimivuutta. Mutta uudistuksen toteuttamistapa ja malli ovat täysin poliittisia arvovalintoja.

Uudistuksen kaatuessa jokainen puolue on ollut ainakin kerran mukana yrittämässä sote-uudistuksen toteuttamista. Tätä taustaa vasten olisikin viisasta, että seuraavalla vaalikaudella sote-uudistus asetettaisiin kaikkien puolueiden yhteiseen parlamentaariseen valmisteluun.

Ei voi olla niin, että sote-uudistuksen toteuttaminen on maan poliittiselle järjestelmälle mahdoton tehtävä.

Keski-Uudenmaan kunnille hallituksen sote-uudistuksen kaatuminen ei olisi maailmanloppu.

Kuuden kunnan vuosi sitten perustama yhteinen sote-kuntayhtymä on ratkaisu, jonka puitteissa voidaan jatkossakin kehittää sote-palveluita valtakunnan uudistuksista riippumatta.

Hyvinkään, Tuusulan, Järvenpää, Nurmijärven, Mäntsälän ja Pornaisten valtuustot saattoivat tehdä kuntayhtymän perustamalla odotettuakin kaukonäköisemmän päätöksen.

Rakentamalla Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän kunnat ryhtyivät toteuttamaan sote-uudistusta alueellisesti, omilla ehdoillaan.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista