Kolumni: Kaatuuko sote sittenkin?

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 28.8.2018

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui viime viikolla ensimmäisen kerran kesätaukonsa jälkeen.

Valiokunnalla on edessään valtava urakka, jotta maakunta- ja sote-uudistus etenisi hallituksen toivomalla aikataululla eduskunnan suuren salin lopulliseen käsittelyyn.

Epävarmuus sote-uudistuksen tulevaisuudesta ei ole vähentynyt syksyn kynnyksellä. Eduskunnan käytävillä kuiskutellaan jo, että koko uudistus on jälleen vaarassa kaatua. Tämä tarkoittaisi sitä, että sote-uudistuksen toteuttaminen lykkääntyisi taas seuraavan hallituksen toteutettavaksi.

En jää suremaan, jos maakunta- ja sote-uudistus nyt esitetyssä muodossa lopulta kariutuu. On vaikea nähdä, miten esitetyllä mallilla saavutettaisiin uudistukselle asetetut alkuperäiset tavoitteet.

Suomi tarvitsee sote-uudistuksen, joka kaventaa väestön terveyseroja ja vahvistaa palvelujärjestelmän toimivuutta. Mutta uudistuksen toteuttamistapa ja malli ovat täysin poliittisia arvovalintoja.

Uudistuksen kaatuessa jokainen puolue on ollut ainakin kerran mukana yrittämässä sote-uudistuksen toteuttamista. Tätä taustaa vasten olisikin viisasta, että seuraavalla vaalikaudella sote-uudistus asetettaisiin kaikkien puolueiden yhteiseen parlamentaariseen valmisteluun.

Ei voi olla niin, että sote-uudistuksen toteuttaminen on maan poliittiselle järjestelmälle mahdoton tehtävä.

Keski-Uudenmaan kunnille hallituksen sote-uudistuksen kaatuminen ei olisi maailmanloppu.

Kuuden kunnan vuosi sitten perustama yhteinen sote-kuntayhtymä on ratkaisu, jonka puitteissa voidaan jatkossakin kehittää sote-palveluita valtakunnan uudistuksista riippumatta.

Hyvinkään, Tuusulan, Järvenpää, Nurmijärven, Mäntsälän ja Pornaisten valtuustot saattoivat tehdä kuntayhtymän perustamalla odotettuakin kaukonäköisemmän päätöksen.

Rakentamalla Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän kunnat ryhtyivät toteuttamaan sote-uudistusta alueellisesti, omilla ehdoillaan.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ehdolla eduskuntaan.

Jatka lukemista

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa Ensi keväänä Suomessa järjestetään seuraavan kerran eduskuntavaalit. Suomen suunta on vaaleissa jälleen puntarissa. Viime vuodet olen saanut toimia aktiivisesti niin paikallisissa kuin

Puhe Järvenpään demareiden vappujuhlassa

Puhuin 1.5.2022 Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kokoonnumme tänään, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, viettämään vappua ilman koronarajoituksia. Mitä

Kolumni: Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan yhtenäisyyttä

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2022. Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien