Kolumni: Kylä keskellä kaupunkia

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 25. kesäkuuta 2018

Järvenpään Tanhuniityn asuinalueella vietettiin jälleen kesäkuun alussa perinteikästä Tanhuniitty-päivää. Aurinkoisena lauantaina tapahtumaan oli kokoontunut laajasti paitsi alueen asukkaita, myös järvenpääläisiä eri puolilta kaupunkia. Kuten aikaisemminkin, myös tänä vuonna Tanhuniitty-päivä oli aidosti avoin kaikille.

Tanhuniitty on monin tavoin erityinen asuinalue. Jo yli neljän vuosikymmenen ajan alueen asukkaat useammassa sukupolvessa ovat toteuttaneet asukasyhdistystoimintaa, jonka avulla on luotu poikkeuksellisen vahvaa yhteisöllisyyttä. Tästä yhteisöllisyydestä Tanhuniitty-päivä on oivallinen esimerkki.

Tanhuniitty on ollut aikaansa edellä valmistumisestaan lähtien 1970-luvun loppupuolelta. Vireä asukasyhdistystoiminta ei nimittäin ole mikään menneisyyden aave, vaan tulevaisuuden voimavara. Asukkaiden vapaaehtoistoiminnalla rakennetaan juuri sitä elinvoimaa, jota tulevaisuuden kaupunki tarvitsee.

Asukasyhdistystoiminnassa on kyse ennen kaikkea ympäristöstä ja kanssaihmisistä välittämisestä. Olipa kyse sitten siivoustalkoiden tai kirpputorin järjestämisestä, asukasyhdistystoiminnalla parannetaan konkreettisesti yhteistä arkea. Yhteinen tekeminen edistää samalla eri-ikäisten asukkaiden hyvinvointia.

Arvokkainta Tanhuniityn asukasyhdistystoiminnassa ja yhteisöllisyydessä on se, miten kaikki järvenpääläiset ovat päässeet nauttimaan niistä. Tanhuniitty ei ole vain asukkaidensa, vaan meidän kaikkien kylä keskellä kaupunkia. Tulevaisuudessa kaupungin on entistä paremmin pystyttävä tunnistamaan tällaisen asukasyhdistystoiminnan mahdollisuudet ja tukemaan sitä toiminnallaan.

Kaupungin on oltava ennen kaikkea kumppani, joka mahdollistaa aktiivisen asukastoiminnan ja purkaa sen tieltä raja-aitoja. Asukastoiminta kukoistaa, kun sen annetaan kukoistaa. Se ei tarvitse neuvojia tai kaitsijoita kaupungin suunnalta, vaan tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä