SDP:n Peltonen: Hallitus leikkaa jälleen lyhytnäköisesti kunnilta ja hyvinvointialueilta

Tiedote on julkaistu 10. huhtikuuta 2024.

SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eemeli Peltonen pitää valitettavana, että hallitus jatkaa kunnilta ja hyvinvointialueilta leikkaamista. Nyt leikkauksia tehdään lyhytnäköisesti kuntien ja hyvinvointialueiden kotoutumispalveluiden rahoitukseen.

Kunnissa on vielä tuoreessa muistissa viime syksyn indeksijarru, joka hallitus ajoi läpi kuntien valtionosuusrahoitukseen. Tänään eduskunnassa käsiteltiin lähetekeskustelussa esitystä, jossa hallituksen leikkuriin ovat joutumassa laskennalliset korvaukset, joita valtio maksaa kunnille ja hyvinvointialueille kotoutumista edistävistä palveluista. Näillä palveluilla on muun muassa tuettu maahanmuuttajien nopeaa työllistymistä.

– Hallituksen esitys on saanut kuntakentältä syystäkin täystyrmäyksen. Lausuntopalautteessa moni kunta sanoo jo nyt suoraan, että rahoituksen leikkaus johtaa kotoutumista edistävien palveluiden vähentämiseen paikallisesti, kun jatkossa valtio ei palveluita entiseen tapaan korvaa. Jo hallituksen omassa esityksessäkin tunnustetaan aito riski siitä, että kuntien palveluiden vähentäminen voi johtaa maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen heikentymiseen, Peltonen toteaa.

Peltonen kummeksuu tapaa, jolla hallitus perustelee kuntien korvausten leikkaamista. Esitys on vain ja ainoastaan säästölaki, sillä uusia konkreettisia ehdotuksia kotoutumisen kehittämiseen tai uudistamiseen lakiesitys ei pidä sisällään. Julkisen talouden näkökulmasta esitys on nollasummapeliä, sillä esityksessä vain siirretään kustannuksia valtiolta kunnille ja alueille. Samalla pelataan uhkapeliä niillä kielteisillä vaikutuksilla, joita kotoutumispalveluiden heikentymisestä koituu.

– Jotta kotoutuminen voisi paikallisesti onnistua parhaalla mahdollisella tavalla, täytyy siihen antaa riittävät voimavarat kunnille ja hyvinvointialueille. Kotoutumisen epäonnistumisen hinta on yhteiskunnallisesti todella suuri ja huolestuttava. Yhteiskunnasta syrjäytymisen, työttömyyden ja osattomuuden torjuminen korjaavin toimin käy aina ennaltaehkäiseviä palveluita kalliimmaksi. Hallitus on nyt ottamassa vakavan harha-askeleen poispäin pitkäjänteisestä kotoutumispolitiikasta. Miksi kokoomus antaa tämän tapahtua, Peltonen kysyy.

 

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä