SDP:n Peltonen: Torjuuko Orpon hallitus harmaata taloutta vain median paineen vuoksi?

Tiedote on julkaistu 22. maaliskuuta 2024

SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eemeli Peltonen hämmästelee Petteri Orpon oikeistohallituksen ilmeistä haluttomuutta torjua harmaata taloutta Suomessa. Horjahduksia ja outoja käänteitä on nähty nyt niin paljon, että pääministeri on selityksen velkaa.

Suomessa hallitukset ovat jo yli 30 vuoden ajan laatineet harmaan talouden toimintaohjelman ja pyrkineet torjumaan talousrikollisuutta eri tavoin. Toiminta on myös ollut tehokasta, kannattavaa ja asiantuntijoiden kehumaa – toimintaan kohdistetut määrärahat ovat tuottaneet kasvaneina verotuloina enemmän kuin budjeteissa on osoitettu.

– Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin nyt meillä ei ole voimassa olevaa harmaan talouden toimintaohjelmaa. Hallitus on vasta nyt epämääräisesti linjannut, että sellainen laaditaan vuoden 2024 kuluessa, ja tämäkin linjaus saatiin aikaiseksi suuren julkisen paineen ja hallituksen sisäisen vastuunpallottelun kautta, Peltonen huomauttaa.

Orpon hallitus on horjunut harmaan talouden torjunnassa aloittamisestaan saakka.

– Ensimmäinen horjahdus oli, kun valtiovarainministeri Riikka Purran budjettiesitys sisälsi kaikkiaan lähes 3,3 miljoonan euron leikkaukset harmaan talouden torjuntaan, joista valtaosa kohdistui verohallinnon määrärahaan. Kun asiasta nousi julkisuudessa kohu, kehysriihessä määrärahoja palautettiin lopulta 2 miljoonan verran.

Toinen horjahdus tuli, kun hallitus aikoi jättää laatimatta harmaan talouden toimintaohjelman kokonaan. Jälleen asia nousi esiin mediassa, ja selvästi vasta julkisuuden paine johti hallituksen periaatepäätöksen tekemiseen ohjelman laadinnasta – kuukausi sen jälkeen, kun Iltalehti uutisoi asiasta.

– Parempi tietysti myöhään kuin ei milloinkaan, mutta tietysti ohjelman laadinta olisi pitänyt aloittaa niin, että katkoksia ei synny. Kaikki tämä saa hallituksen näyttämään todella epäuskottavana suhteessa harmaan talouden torjuntaan. Nyt on viimeinen hetki korjata kurssi, jotta horjuminen ei johda täydelliseen mahalaskuun, mikä ei ole kaukana.

Lisää hämmennystä aiheuttaa, että edellisen kerran harmaan talouden toimintaohjelma oli jäädä laatimatta vuonna 2015 Sipilän hallituksen aloittaessa. Tuolloin sisäministeri Petteri Orpo ehti jo ilmoittaa, että sitä ei laadita.

– Kunnes julkisuuden paine silloinkin pakotti Orpon perääntymään aikeistaan. Mielestäni pääministeri Orpo on selityksen velkaa, miksi harmaan talouden torjunta vaikuttaa olevan hänelle niin kovin vastenmielistä?

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Harmaa talous kuriin

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2024. Harmaa talous on Suomessa yhä todellinen ja huomattava yhteiskunnallinen ongelma. Sisäministeriö määrittelee harmaan talouden sellaiseksi liike- ja yritystoiminnaksi,