Kansanedustaja Peltonen vaatii ryhtiliikettä vaalikoneiden tietosuojan parantamiseksi

Tiedote on julkaistu 14. kesäkuuta 2023.

SDP:n kansanedustaja Eemeli Peltonen vaatii ryhtiliikettä vaalikoneiden tietosuojan parantamiseksi. Suomen Kuvalehti uutisoi viime viikolla merkittävistä puutteista useiden keskeisten uutismedioiden vaalikoneiden tietosuojassa. Lehden mukaan vaalikoneet ovat vuotaneet käyttäjiinsä liittyvää tietoa analytiikkatietoja kerääville ulkomaalaisille yrityksille. Peltonen pitää paljastuksia vakavina, koska moni suomalainen on tottunut luottavaisin mielin käyttämään vaalikoneita.

– Vaalikoneiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja yhä useampi suomalainen etsii niiden kautta ehdokasta. Tuoreet paljastukset vaalikoneiden vuotavasta tietosuojasta heikentävät luottamusta vaalikoneisiin. Esiin tulleisiin puutteisiin on reagoitava viipymättä sen varmistamiseksi, että vaalikoneiden käyttäminen on turvallista tulevissa vaaleissa. Demokraattista osallistumista koskevan tiedon on oltava kaikissa tilanteissa suojassa ulkopuolisilta, Peltonen toteaa.

Peltonen pitää erityisen huolestuttavana sitä, että vaalikoneista vuotanutta tietoa on päätynyt epädemokraattisiin hallintoihin kytkeytyville yrityksille, kuten kiinalaisomisteiselle TikTokille. Hän peräänkuuluttaa toimia ennen kaikkea vaalikoneita tarjoavilta tahoilta, joiden vastuulla on varmistaa vaalikoneiden tietosuojan ajantasaisuus. Olisi suuri sääli, jos suomalaiset eivät enää uskaltaisi hyödyntää äänestyspäätöksensä tukena asemansa vakiinnuttaneita vaalikoneita.

– Tapahtuneista tosiasioista on otettava oppia ja korjattava vaalikoneiden tietosuojan aukot vastaisuuden varalle. Ehdotan, että vaalikoneita tarjoavat tahot tarkastuttaisivat jatkossa vapaaehtoisesti vaalikoneidensa turvallisuuden ulkopuolisilla tahoilla ennen niiden avaamista suurelle yleisölle. Tämä lisäisi varmasti luottamusta vaalikoneiden käytön turvallisuuteen, mikä on välttämätön edellytys koneiden suosion säilymiselle tulevaisuudessakin, Peltonen ehdottaa.

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Vapaan sivistystyön rahoitus on turvattava

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 4. kesäkuuta 2023. Vapaalla sivistystyöllä on Suomessa pitkät perinteet. Yli sadan vuoden ajan kansalaisopistot ovat tarjonneet suomalaisille mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja