Blogi: Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle

Kuntavaalien siirtäminen huhtikuulta kesäkuulle on Suomen viime viikkoina heikentyneen koronatilanteen vuoksi vastuullinen ratkaisu. Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu, että jokaisella on aito mahdollisuus osallistua vaaleihin ja käyttää ääntään. Tältä osin vaikea tautitilanne huhtikuussa olisi rajoittanut etenkin riskiryhmään kuuluvien ja monien ikäihmisten perusoikeuksia.

Luotan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja oikeusministeriön asiantuntija-arvioon siitä, että kesäkuussa vaalit voidaan järjestää huhtikuuta varmemmin terveysturvallisesti. Äänestämisen täytyy olla kaikille mahdollista iästä tai terveydentilasta riippumatta. Kun tulevina kuukausina toimimme kukin vastuullisesti, pääsemme kesäkuussa käymään vaalit turvallisissa merkeissä.

Ymmärrettävästi osaa ehdokkaista vaalien siirtäminen harmittaa, mutta kyllä äänestäjien terveysturvallisuuden takaaminen menee etusijalle. Perusteltua kritiikkiä voi toki esittää siitä, miksi vaalien siirtoon päädyttiin vasta näin lähellä vaalien ehdokasasettelun päättymistä. Toisaalta kevään edetessä myös koronatilanne on kehittynyt Suomessa huonompaan suuntaan.

Kansainvälisesti vaalien myöhentäminen koronan vuoksi ei ole aivan poikkeuksellista. Viime vuonna yhteensä 75 maata lykkäsi kansallisia tai paikallisia vaaleja koronapandemian takia. Euroopassakin jopa kolmannes vaaleista on lykätty koronan vuoksi. Näin kertoo muun muassa kansainvälisen IDEA-järjestön selvitys (Institute for Democracy and Electoral Assistance).

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Rajaturvallisuuslailla torjutaan Venäjän uhkaa

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 12. heinäkuuta 2024. Eduskunnan hallintovaliokunta sai tällä viikolla valmiiksi mietintönsä rajaturvallisuuslaista. Lain tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua Venäjän Suomeen kohdistamaa painostamista.