Kolumni: Huoneentaulu politiikassa toimiville

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä 28. tammikuuta 2021

Alkaneen vuoden pysähdyttävimmät uutiskuvat vyöryivät loppiaisena Yhdysvalloista maailmalle, kun suuri joukko vaalitulokseen tyytymättömiä mielenosoittajia valtasi maansa kongressitalon. Kongressin väkivaltaisella valtauksella pyrittiin demokraattisen vaalituloksen kumoamiseen oman käden oikeudella.

Oikeudeton valtaus oli osoitus siitä, mihin vuosikymmeniä voimistunut vastakkainasettelu ja vihanlietsonta voi pahimmillaan johtaa. Samalla se on ohittamaton muistutus kansakunnan yhtenäisyyden ja kansanvaltaan sekä oikeusvaltioon kohdistuvan luottamuksen vaalimisen tärkeydestä vakiintuneissakin demokratioissa.

Uutisten äärellä moni varmasti mietti, voisiko Suomessa tapahtua vastaavaa. Meillä yhteiskunnallinen ja poliittinen vastakkainasettelu on onneksi vähemmän jyrkkää. Päätöksentekoa on perinteisesti ohjannut laajan yhteisymmärryksen tavoittelu. Vaikka erilaisia mielipiteitä onkin esitetty, samat tosiasiat on silti jaettu.

Kuitenkin aivan viime vuosina Suomessa on ollut nähtävissä merkkejä poliittisen keskustelun ja ilmapiirin kiristymisestä. Asioihin keskittyvän väittelyn rinnalle on noussut henkilöön käyvää arvostelua ja tosiasioiden kiistämistä. Näillä kovilla puheilla otetaan ensiaskeleita todellisuuteen, jota Yhdysvalloissa nyt eletään.

Suomi ei saa ajautua jakautuneeksi yhteiskunnaksi, jossa politiikasta tulee yhteisten asioiden hoitamisen sijaan konflikti. Puolueilla ja niiden aktiiveilla on suuri vastuu politiikan pöytätapojen säilymisestä asiallisina. Vanha sanonta ”asiat riitelevät, eivät ihmiset” on aika nostaa jokaisen politiikassa toimivan huoneentauluksi.

Kulloisetkin vaalit ovat koetinkivi sille, miten hyvin puolueet ja ehdokkaat tämän vastuun kantavat. Nokittelu voi tuntua houkuttelevalta, mutta pitkässä juoksussa sillä syödään vain tulevan yhteistyön edellytyksiä. Vaalien jälkeen koittaa väistämättä aika, jolloin toripuheiden sijaan asioita on ryhdyttävä ratkomaan yhdessä.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Vapaan sivistystyön rahoitus on turvattava

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 4. kesäkuuta 2023. Vapaalla sivistystyöllä on Suomessa pitkät perinteet. Yli sadan vuoden ajan kansalaisopistot ovat tarjonneet suomalaisille mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja

Puhe Tuusulan lukion Jokelan toimipisteen ylioppilasjuhlassa

Tuusulan lukion Jokelan toimipisteen ylioppilasjuhlassa 3. kesäkuuta 2023 pitämäni juhlapuhe. Arvoisat tulevat ylioppilaat, arvoisa apulaisrehtori ja opettajat, hyvät juhlavieraat! Teille Tuusulan lukion ahkerille abiturienteille luovutetaan

Kiitospuheenvuoro Järvenpään kaupunginvaltuustolle

Järvenpään kaupunginvaltuustossa 29. toukokuuta 2023 pitämäni kiitospuheenvuoro kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valinnan johdosta. Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja kokousta seuraavat kaupunkilaiset! Kiitos Järvenpään kaupunginvaltuustolle luottamuksesta saada