Kolumni: Nuorisovaltuustosta vaikuttamisen polulle

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä 26. lokakuuta 2020

Kävin jokin aikaa sitten läpi paksun nipun lehtileikkeitä, joita olen saksinut talteen Keski-Uusimaan sivuilta. Pysähdyin tutkiskelemaan puolen sivun uutista, jossa kerrottiin Järvenpään viidensien nuorisoparlamenttivaalien tuloksista. Vaalit järjestettiin lähes päivälleen kaksitoista vuotta sitten.

Nuorisoparlamenttivaaleissa valituksi tulleiden nuorten joukosta löytyi omakin nimeni. Olen säilyttänyt uutisen vaalituloksesta muistona ensikosketuksestani yhteisten asioiden hoitamiseen ja politiikkaan. Järvenpään nuorisoparlamentissa otin ensimmäiset askeleeni vaikuttamisen polulle.

Lähdin ehdolle viedäkseni eteenpäin luokassamme kasvanutta huolta koulupäivän aikana mopoihin ja polkupyöriin tehdystä ilkivallasta. Ajattelin, että nuorisovaltuuston täytyy tarttua huoleen ja ajaa kaupungin puuttumista ongelmaan. Iloisena yllätyksenä tulin vaalipäivänä valituksi parlamenttiin.

Nuorisoparlamentissa toimiminen oli erittäin opettavaista aikaa. Parlamentin jäsenet pääsivät puhe- ja läsnäolo-oikeudella seuraamaan kaupungin lautakuntien kokouksia. Istuin kaksi vuotta teknisessä lautakunnassa, joka oli vielä äänioikeudettomalle nuorelle aito näköalapaikka päätöksentekoon.

Vuonna 2001 perustettu ja myöhemmin nuorisovaltuustoksi uudelleennimetty vaikuttamistoimielin on antanut itseni tavoin monille muillekin järvenpääläisille nuorille alkusysäyksen vaikuttamiseen. Nämä nuoret ovat sittemmin toimineet niin kuntien, järjestöjen kuin yhdistysten vastuutehtävissä.

Nuorisovaltuuston arvo onkin juuri siinä, että se ei ole vain foorumi nuorten tarpeiden esille tuomiseen. Nuorisovaltuusto on ennen kaikkea vaikuttamisen peruskoulu, jossa opitaan aktiiviseen kansalaisuuteen kuuluvia taitoja aina kokoustekniikasta erilaisten ajatusten yhteensovittamiseen.

Tänä syksynä 13-19-vuotiaat järvenpääläiset pääsevät jälleen äänestämään kaupungin seuraavan nuorisovaltuuston kokoonpanosta. Kannustan kaikkia hiemankin vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria asettumaan ehdokkaaksi vaaleihin! Tätä tilaisuutta vaikuttaa ei kannata jättää käyttämättä.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ehdolla eduskuntaan.

Jatka lukemista

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa Ensi keväänä Suomessa järjestetään seuraavan kerran eduskuntavaalit. Suomen suunta on vaaleissa jälleen puntarissa. Viime vuodet olen saanut toimia aktiivisesti niin paikallisissa kuin

Puhe Järvenpään demareiden vappujuhlassa

Puhuin 1.5.2022 Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kokoonnumme tänään, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, viettämään vappua ilman koronarajoituksia. Mitä

Kolumni: Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan yhtenäisyyttä

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2022. Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien