Poikkeustilassa jokaisen on tehtävä osansa

Filosofi Nassim Nicholas Taleb kirjoittaa tunnetussa teoksessaan mustista joutsenista. Mustalla joutsenella Taleb tarkoittaa sellaista yllättävää ja epätodennäköisenä pidettyä tapahtumaa, jonka vaikutukset ovat poikkeukselliset. Lähihistorian tunnetuin musta joutsen oli vuoden 2008 globaali pankkikriisi, joka vei maailmantaloudelta jalat alta useiksi vuosiksi.

Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti leviävä koronaviruspandemia on eittämättä Talebin tarkoittama musta joutsen. Lyhyessä ajassa pandemia on saanut aikaan globaalin kriisin. Vielä viime syksynä kukaan tuskin osasi odottaa, millaiset poikkeukselliset ajat ovat tuloillaan. Koronavirus ja toimet viruksen leviämisen hidastamiseksi vaikuttavat nyt aivan jokaiseen.

Pandemia aiheuttaa ymmärrettävästi epävarmuutta ja huolta Suomessakin. Epävarmuuden keskellä helpottaa tieto siitä, että aikaisemminkin olemme selviytyneet haastavista ajoista ja kriiseistä. Niin koronaviruspandemian aikana kuin muissakin poikkeusoloissa pätee vanha tuttu viisaus: kuuntele viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia, älä usko huhupuheita.

Kaikkein tärkeintä on, että viranomaisten suosituksia myös noudatetaan. Suosituksista kun ei ole mitään hyötyä, jos ne jätetään noudattamatta. Viranomaisten ohjeiden laiminlyöminen vaarantaa erityisesti ne riskiryhmät, jotka kaikkein eniten tarvitsevat suojelua.

Poikkeustilassa jokaisen on tehtävä osansa koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Vältetään suuria väkijoukkoja, vähennetään ei-välttämättömiä sosiaalisia kohtaamisia ja huolehditaan käsihygieniasta. Kun me kaikki muistamme pitää arjessamme huolen näistä pienistä asioista, teemme kokoaan suuremman teon sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakyvyn turvaamiseksi.

Paikallisesti ajantasaisin tieto koronatilanteesta löytyy kuntien kotisivuilta. Järvenpään sivuilla ajankohtaiset tiedotteet on kerätty yhteen paikkaan ja niitä päivitetään aina tilanteen kehittyessä. Kaupungin sivujen lisäksi kannattaa seurata Keusoten kanavia.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Kolumni: Harmaa talous kuriin

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2024. Harmaa talous on Suomessa yhä todellinen ja huomattava yhteiskunnallinen ongelma. Sisäministeriö määrittelee harmaan talouden sellaiseksi liike- ja yritystoiminnaksi,