Mielipide: Valtuuston videolähetykset lisäävät avoimuutta

Mielipide on ilmestynyt Keski-Uusimaan yleisönosastolla 14.11.2018

Keski-Uusimaan uutisessa (8.11.) kerrottiin, että Keravalla harkitaan kaupunginvaltuuston kokousten videointia ja esittämistä suorina lähetyksinä internetissä. Tuusulassa ja Järvenpäässä valtuuston kokouksia on voinut seurata videolähetyksen välityksellä jo useamman vuoden ajan kuntien kotisivuilta.

Uutiseen haastateltu Keravan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eero Lehti antoi kommenteissaan ymmärtää, että Järvenpäässä kokousten videointi ei ole ollut menestys. Lehden mukaan Keravan naapurikuntien Tuusulan ja Järvenpään valtuustojen ”lähetyksillä on ollut vain muutamia katsojia”.

Katson tarpeelliseksi oikaista Eero Lehden väitteitä, jotka koskivat Järvenpään kokemuksia valtuuston kokousten videoinnista. Toisin kuin Lehti antaa ymmärtää, kuluneella valtuustokaudella Järvenpään valtuuston videolähetyksien katsojamäärät eivät ole jääneet van muutamiin katsojiin.

Parhaimmillaan valtuuston kokousta on seurannut yli 500 katsojaa, kun kokouksessa on käsitelty kaupunkilaisia paljon kiinnostavia asioita. Tällaisia kokouksia olivat muun muassa uuden kaupunginjohtajan valintaa ja Vanhankylänniemen saunahanketta käsitelleet kokoukset.

Tavanomaisempiakin valtuuston kokouksia seuraa internetistä yleensä toistakymmentä katsojaa. Lisäksi videotallenteet ovat jälkikäteen katsottavissa kaupungin kotisivuilta, mikä nostaa entisestään katsojamääriä. Tallenteiden avulla kokousten kulkuun on tarvittaessa jälkikäteen myös vaivatonta palata.

Valtuuston avoimen videolähetyksen merkitystä ei kuitenkaan pidä arvioida vain katsojamäärien perusteella. Kunnallisen päätöksenteon avoimuuden kannalta on arvokasta, että kuka tahansa voi seurata valtuustossa käytävää keskustelua ja kuunnella valtuutettujen perusteluja päätöksille. Kyse on myös yhdenvertaisuudesta, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta saapua paikan päälle valtuuston lehterille seuraamaan kokousta.

Valtuutettujen aliarviointia on myös antaa ymmärtää, että valtuuston kokoukset eivät videoituina enää pysyisi asiallisina. Ainakaan Järvenpäässä suorat lähetykset eivät ole johtaneet puheenvuorojen viihteellistymiseen tai keskusteluun, jossa pyrittäisiin vetoamaan ensisijaisesti kokousta seuraaviin katsojiin.

Valtuuston kokousten suorat videolähetykset lisäävät avoimuutta ja tuovat päätöksenteon lähemmäs kuntalaisia. Järvenpään kaupunginvaltuuston myönteisten kokemusten perusteella voin lämpimästi suositella myös Keravan valtuustolle siirtymistä kokousten videointiin.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ehdolla eduskuntaan.

Jatka lukemista

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa

Tavoittelen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa Ensi keväänä Suomessa järjestetään seuraavan kerran eduskuntavaalit. Suomen suunta on vaaleissa jälleen puntarissa. Viime vuodet olen saanut toimia aktiivisesti niin paikallisissa kuin

Puhe Järvenpään demareiden vappujuhlassa

Puhuin 1.5.2022 Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kokoonnumme tänään, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, viettämään vappua ilman koronarajoituksia. Mitä

Kolumni: Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan yhtenäisyyttä

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3. huhtikuuta 2022. Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona ympäri Suomen. Laskimme Järvenpäässä kaupungin ja veteraanijärjestöjen seppeleet Veljeä ei jätetä -muistomerkille veteraanien