Mielipide: Valtuuston videolähetykset lisäävät avoimuutta

Mielipide on ilmestynyt Keski-Uusimaan yleisönosastolla 14.11.2018

Keski-Uusimaan uutisessa (8.11.) kerrottiin, että Keravalla harkitaan kaupunginvaltuuston kokousten videointia ja esittämistä suorina lähetyksinä internetissä. Tuusulassa ja Järvenpäässä valtuuston kokouksia on voinut seurata videolähetyksen välityksellä jo useamman vuoden ajan kuntien kotisivuilta.

Uutiseen haastateltu Keravan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eero Lehti antoi kommenteissaan ymmärtää, että Järvenpäässä kokousten videointi ei ole ollut menestys. Lehden mukaan Keravan naapurikuntien Tuusulan ja Järvenpään valtuustojen ”lähetyksillä on ollut vain muutamia katsojia”.

Katson tarpeelliseksi oikaista Eero Lehden väitteitä, jotka koskivat Järvenpään kokemuksia valtuuston kokousten videoinnista. Toisin kuin Lehti antaa ymmärtää, kuluneella valtuustokaudella Järvenpään valtuuston videolähetyksien katsojamäärät eivät ole jääneet van muutamiin katsojiin.

Parhaimmillaan valtuuston kokousta on seurannut yli 500 katsojaa, kun kokouksessa on käsitelty kaupunkilaisia paljon kiinnostavia asioita. Tällaisia kokouksia olivat muun muassa uuden kaupunginjohtajan valintaa ja Vanhankylänniemen saunahanketta käsitelleet kokoukset.

Tavanomaisempiakin valtuuston kokouksia seuraa internetistä yleensä toistakymmentä katsojaa. Lisäksi videotallenteet ovat jälkikäteen katsottavissa kaupungin kotisivuilta, mikä nostaa entisestään katsojamääriä. Tallenteiden avulla kokousten kulkuun on tarvittaessa jälkikäteen myös vaivatonta palata.

Valtuuston avoimen videolähetyksen merkitystä ei kuitenkaan pidä arvioida vain katsojamäärien perusteella. Kunnallisen päätöksenteon avoimuuden kannalta on arvokasta, että kuka tahansa voi seurata valtuustossa käytävää keskustelua ja kuunnella valtuutettujen perusteluja päätöksille. Kyse on myös yhdenvertaisuudesta, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta saapua paikan päälle valtuuston lehterille seuraamaan kokousta.

Valtuutettujen aliarviointia on myös antaa ymmärtää, että valtuuston kokoukset eivät videoituina enää pysyisi asiallisina. Ainakaan Järvenpäässä suorat lähetykset eivät ole johtaneet puheenvuorojen viihteellistymiseen tai keskusteluun, jossa pyrittäisiin vetoamaan ensisijaisesti kokousta seuraaviin katsojiin.

Valtuuston kokousten suorat videolähetykset lisäävät avoimuutta ja tuovat päätöksenteon lähemmäs kuntalaisia. Järvenpään kaupunginvaltuuston myönteisten kokemusten perusteella voin lämpimästi suositella myös Keravan valtuustolle siirtymistä kokousten videointiin.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Jaa julkaisu

Eemeli Peltonen

Kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jatka lukemista

Vappupuheeni Järvenpäässä ja Tuusulassa 1.5.2024

Pidin 1.5.2024 vappupuheeni Järvenpään demareiden vappujuhlassa Rantapuistossa ja Tuusulan demareiden Torppa Wapussa Hyrylän Torpalla. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisat vapun juhlijat, hyvät ystävät! Kevätaurinko tervehtii meitä