Sibelius-juhlavuosi ei ole kilpailu

Mielipide on julkaistu Keski-Uusimaan Lukijan kynästä -palstalla 31.12. vastineena lehden uutiselle 28.12.

Keski-Uusimaa uutisoi näkyvästi sunnuntaina 28.12. Hämeenlinnan, Tuusulan ja Järvenpään valmistautumisesta tulevaan Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoteen. Uutinen oli monelta osin ansiokas, mutta myös puutteellinen.

Toimittaja Sonja Huttunen antaa uutisessa ymmärtää, että juhlavuoden osalta olisi käynnissä jonkinlainen kilpailu kuntien välillä. Väittämä on virheellinen. Sibeliuksen mittavasta perinnöstä riittää iloittavaa koko Suomelle, kuntien erisuuruisista panostuksista riippumatta. On ilmiselvää, että Hämeenlinnalla suurempana kaupunkina on käytössään suuremmat resurssit juhlavuoden viettoon kuin Järvenpäällä.

Myös väittämä siitä, että Hämeenlinnalla olisi ollut juhlavuoden valmisteluissa ”merkittävä etumatka” Järvenpäähän verrattuna vähättelee kuntamme panosta juhlavuoden valmisteluihin. Myös Järvenpäässä valmistelut merkkivuoden viettoon on aloitettu hyvissä ajoin etukäteen.

Järvenpää ei ole toisin kuin jutussa annetaan ymmärtää hävinnyt Hämeenlinnalle juhlavuoden valmisteluissa. On tärkeää huomata, että Hämeenlinna ja Järvenpää painottavat juhlavuoden vietossa hyvin erilaisia asioita. Esimerkiksi Järvenpään taidemuseolla järjestettävä Aino Sibelius –näyttely on kokonaisuutena ainutlaatuinen. Vastaavaa Aino Sibeliuksen tarinan ympärille rakentuvaa näyttelyä ei ole missään muualla suunnitteilla.

Järvenpäästä löytyy myös Suomen keskeisin Sibelius-muistomerkki, taitelilijan koti Ainola, joka uutisessa on sivuutettu lähes täysin. Ainola varmasti vetää puoleensa turisteja ennätysmäärän tulevana vuotena, eikä sen merkitystä tule vähätellä.

Toimittajan toteamus, että juhlavuoteen lähdettäisiin Järvenpäässä ”laimealla kampanjalla” loukkaa paitsi kulttuurin tuottajia, myös sitä panosta, joka kunnassa on annettu juhlavuoden valmisteluille. Kritiikin aika on vasta, kun juhlavuosi on saatu päätökseensä.

Itse uskon vahvasti järvenpääläisenä päättäjänä ja juhlavuoden valmisteluja seuranneena, että Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi tulee olemaan loistelias niin Järvenpäässä, Hämeenlinnassa, Tuusulassa kuin muuallakin Suomessa. Halutessaan kulttuurin ystävä voi juhlavuoden aikana valita erilaisia kulttuurisia makupaloja ympäri Suomea.

Toivottavasti myös toimituksissa juhlavuotta ja sen mahdollistajia osattaisiin arvostaa enemmän, eikä juhlavuotta yksinkertaistaen nähtäisi vain kuntien välisenä kilpailuna. Sibeliuksesta riittää iloittavaa ja oivallettavaa koko Suomelle.

Eemeli Peltonen
Järvenpään sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu (sd.)