SDP tarvitsee puheenjohtajavaalin

Kolumni on ilmestynyt Demokraatin verkkosivuilla 11.11.2016

Sdp:llä on paljon pelissä ensi vuoden helmikuussa järjestettävässä Lahden puoluekokouksessa. Kokouksen tulisi toimia lähtölaukauksena sosialidemokraattien paluumatkalle Suomen suurimmaksi puolueeksi kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Matkan varrelle ajoittuvat puolueen kannalta kohtalokkaat kunta-, maakunta- ja presidentinvaalit, joissa pärjääminen on välttämätöntä myös eduskuntavaaleissa menestymiselle.

Panosten ollessa korkealla ei ole mitään poikkeuksellista siinä, että puoluekokouksen henkilövalinnoista ja poliittisista kysymyksistä käydään vilkasta keskustelua kokousta edeltävinä kuukausina. Siihen puolueen jäsenillä on kaikki oikeus. Olisin päinvastoin huolissani siitä, jos jäsenistö ei keskustelisi oman puolueensa asioista sen tärkeimmän päättävän kokouksen lähestyessä. Vain avoin keskustelu vie liikettä eteenpäin.

Sdp:n on välttämätöntä menestyä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Suomen ja koko sosialidemokraattisen liikkeen näkökulmasta on kestämätöntä, jos maata ei johda vuoden 2019 jälkeen sosialidemokraattinen pääministeri. Vain siten nykyisen hallituksen Suomelle viitoittama väärä suunta voidaan kääntää. Oppositiosta emme Suomen suuntaan voi juurikaan vaikuttaa.

Menestyäkseen eduskuntavaaleissa ja niitä edeltävissä vaaleissa Sdp tarvitsee uskottavan pääministeriehdokkaan. Puoluekokouksessa tulisikin käydä avoin puheenjohtajavaali, jossa ratkaistaisiin, kuka on jäsenistön mielestä sopivin henkilö toimimaan puolueen puheenjohtajana ja pääministeriehdokkaana seuraavissa eduskuntavaaleissa. Ehdokkaiden tulisi vaalissa pystyä perustelemaan puolueväelle oma visionsa siitä, mitä sosialidemokraatit haluavat tehdä Suomelle hallitusvastuussa.

Uskottava pääministeriehdokas on mielestäni henkilö, joka pystyy paitsi yhdistämään puolueen jäsenistön, myös kurkottamaan kohti liikkuvia äänestäjiä. Uskottava pääministeriehdokas on vakuuttava ja pystyy viestimään puolueen sanoman kirkkaasti vaalikentillä, televisiotenteissä ja median edessä. Uskottavalta pääministeriehdokkaalta vaaditaan riittävää puolueen tuntemusta, mutta myös kokemusta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, esimerkiksi kansanedustajana.

Äänestin kolme vuotta sitten Seinäjoen puoluekokouksessa puheenjohtajaksi Jutta Urpilaista. En äänestänyt Urpilaista siksi, että hän oli istuva puheenjohtaja. Äänestin Urpilaista siksi, että mielestäni hän oli kahdesta ehdokkaasta sopivampi toimimaan puolueen pääministeriehdokkaana. Näillä perusteilla arvioin myös Lahden puoluekokouksessa toivottavasti käytävään puheenjohtajavaaliin lähteviä ehdokkaita.

Sdp:llä olisi riveissään yksi henkilö, jonka näen erityisesti täyttävän uskottavan pääministeriehdokkaan edellytykset. Uskon hänen myös kykenevän viemään Sdp:n 2020-luvulle elinvoimaisena kansanliikkeenä. Hän on kansanedustaja Antti Lindtman. Toivon, että Lindtman päättäisi tavoitella puolueen puheenjohtajuutta ja nousisi puoluekokouksessa Sdp:n johtoon.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja Sdp:n puoluevaltuuston jäsen