Puhe Järvenpään taidepalkinnon julkistustilaisuudessa

Järvenpään Taidepalkinto jaettiin 24.4.2017 Järvenpään taidemuseossa järjestetyssä julkistustilaisuudessa.

Hyvät ystävät!

Lämpimästi tervetuloa Järvenpään taidepalkinnon 2017 julkistustilaisuuteen!

Kymmenen vuotta sitten perustettu Järvenpään taidepalkinto jaetaan tänään järjestyksessään viidennen kerran. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa järvenpääläisiä taiteilijoita, taiteilijaryhmiä ja taiteen alan toimijoita heidän tärkeässä työssään taiteen tekijöinä ja perinteikkään kulttuurikaupungin maineen edistäjinä.

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan monista päätöksistä taidepalkinnon saajan valitseminen on aina mitä mieluisin mutta myös vaikea päätös. Mieluisa päätös on siksi, että palkinnon jakamalla lautakunta pystyy aidosti osoittamaan arvostusta kulttuurikaupungin korvaamattomille taiteen tekijöille. Vaikea päätös on puolestaan siksi, että palkittaviksi sopivia tahoja löytyy Järvenpäästä niin monia.

Tänä vuonna lautakunta päätyi painottamaan taidepalkinnon yleisten myöntämisperusteiden ohella Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Yhdessä-teemaa. Juhlavuosi mahdollisti erityisesti sellaisen palkittavan valinnan, joka toiminnallaan toteuttaa yhteisöllisyyttä itsenäisyyden juhlavuoden hengessä. Halusimme palkita toimijan, joka tuo kuntalaiset eri taustoista yhteen taiteen ja kulttuurin äärelle.

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt myöntää vuoden 2017 taidepalkinnon Järvenpään teatterille.

Perusteita palkitsemiselle on lukuisia. Järvenpään teatteri on jo 45 vuoden ajan tuonut kuntalaisten arkeen ja juhlaan unohtumattomia teatterielämyksiä. Teatteri on toiminnallaan synnyttänyt kaupunkiin merkittävää omaehtoista kulttuuritoimintaa ja luonut poikkeuksellista yhteisöllisyyttä. Kuntalaiset jo useammassa sukupolvessa ovat voineet osallistua teatterin toimintaan joko itse näytellen, laulaen, soittaen, tanssien tai katsomossa esityksistä nauttien.

Teatterin historia Järvenpäässä on pitkä ja värikäs. Toiminta käynnistyi vuonna 1972 ravintola Perhelän kabinetissa, jossa kulttuuria harrastavat rautatieläiset perustivat oman yhdistyksen. Yhdistys sai nimekseen VR:n Järvenpään näyttämö. Myöhemmin vuonna 1981 pitkään teatterin puheenjohtajana toimineen Yrjö Komulaisen kaudella yhdistys muutti nimensä Järvenpään teatteriksi, kun toiminta oli kasvanut käsittämään kaikki näyttämötaiteesta kiinnostuneet kuntalaiset.

Minulle on kerrottu hauska anekdootti siitä, millainen oli teatterin ensimmäinen vakituinen harjoittelupaikka. Tuolloin teatterin toimijat nimittäin harjoittelivat Helsinginkadun ja junaradan kulmauksessa sijainneessa VR:n ratatyömiesten sosiaalitilassa. Kun teatterilaiset menivät sateisen päivän iltana harjoituksiin, tunkeutui nenään ratatyöläisten likaisten ja hiestä kosteiden vaatteiden haju.

Siinä vasta olikin työn ja taiteen tuoksua.

Järvenpään teatteri on kehittynyt 1970-luvulta tähän päivään valtavasti. Samalla sen maine on kiirinyt eteenpäin myös kuntarajojemme ulkopuolelle. Teatteri on tuottanut kaupunkiin huikeat 121 ensi-iltaa ja nykyisin sillä on jäsenenä lähes 200 eri ikäistä järvenpääläistä. Teatteri on kerännyt kansallista tunnustusta ja voittanut esityksillään muun muassa Työväen näyttämöpäivien yleisöäänestyksen lukuisia kertoja.

Alkuvuosista asti teatterin toimintaa ohjaavana ajatuksena on ollut tuottaa laadukasta teatteria ja tarjota jäsenistölleen mahdollisuuksia kehittyä harrastuksessaan ammattilaisohjaajien, koreografien ja muusikoiden kanssa. Teatterin voima on juuri sen innostuneessa jäsenistössä sekä laajassa ja uskollisessa katsojakunnassa.

Teatterin esityksiä seuranneet ja niissä näytelleet sekä valmisteluihin osallistuneet tietävät, että jokaiseen tuotantoon suhtaudutaan kunnianhimoisesti. Esitysten harjoitusmäärät ovat sen mukaisia. Kutakin esitystä harjoitellaan teatterin toimijoiden mukaan lähes 60 kertaa esityksestä riippuen, kolmesta viiteen kertaan viikossa yhteensä noin 300 tuntia. Kaiken näyttämöllä tapahtuvan ja esitysten valmistelujen lisäksi teatterin jäsenet toteuttavat itse myynnin, markkinoinnin ja tarvittavat hallintotehtävät.

Kaikki edellä mainittu vaatii suurta sitoutumista. Sitoutuneisuus kertoo osaltaan siitä valtavasta innostuksesta, jonka voimalla teatteri pystyy toteuttamaan täysin ammattiteatterin tasoisia esityksiä. Järvenpään teatterista on vuosien varrella kehittynyt kaupunkiin instituutio, josta me kaupunkilaiset voimme todella olla ylpeitä.

Koko sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan sekä Järvenpään kaupungin puolesta haluan kiittää kaikkia vuosien varrella Järvenpään teatterin toimintaan osallistuneita yhdessä ja erikseen työstä, joka on tuottanut kaupunkilaisille niin valtavan paljon iloa ja elämyksiä.

Näillä sanoilla, Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Yhdessä-teeman hengessä, luovutan vuoden 2017 Järvenpään taidepalkinnon Järvenpään teatterille.