Puhe Järvenpään Kehäkarhut ry:n syntymäpäivillä

Puheenvuoroni Järvenpään Kehäkarhut ry:n 20-vuotissyntymäpäivillä 20.5.2016

Hyvä yleisö, arvoisat juhlavieraat,

kiitos mahdollisuudesta saada lausua muutama sana Järvenpään kaupungin puolesta täällä Kehäkarhujen 20-vuotissyntymäpäivillä. En aio puhua pitkään, korkeintaan yhden nyrkkeilyerän verran. Sen pitempään tuskin pysyisin kehässä oikeassakaan nyrkkeilyottelussa. Lajitaustani onkin enemmän jalkapallossa, jossa iskut kohdistuvat harvakseltaan nilkoille, jos niillekään.

Kehäkarhut on nyt varttunut nuoren aikuisen ikään. Jos seura olisi perustettu vuoden aikaisemmin, olisimme minä ja Kehäkarhut saman ikäisiä. Lähes 500 jäsentä vuosittain liikutteleva seura on tullut tutuksi paitsi kamppailulajien harrastajille, myös laajemmalle yleisölle vuosien varrella. Mittavan lajimenestyksen lisäksi myös Kehäkarhujen yhteiskunnallinen kasvatustyö on tullut vahvasti esiin seuran historian saatossa.

Olen tavattoman ylpeä siitä, että Kehäkarhut on juuri järvenpääläinen urheiluseura. Sillä työllä, jota teette nuorten hyvinvoinnin ja liikunnallisuuden eteen, on iso merkitys. Näytätte tietä myös muille seuroille siitä, miten esimerkillinen liikuntaseura toimii kehässä ja kehän ulkopuolella. Myös muiden kelpaa ottaa mallia Kehäkarhuista.

Heikosta taloudellisesta taustasta ponnistavien nuorten tukeminen, läksykerhot ja koulukiusaamisen vastainen kampanjointi ovat hyviä esimerkkejä siitä työstä, jota Kehäkarhut tekee nuorten tukemiseksi. Tämä työ on myös saanut tunnustusta valtakunnallisesti, mistä muistuttavat seuran ansaitsemat useat palkinnot ja huomionosoitukset.

Kaiken lisäksi seuratyö Kehäkarhuissa perustuu kansalais- ja vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoisvoimin järjestettyä toimintaa on tässä harjoitussalissa tarjolla kaiken ikäisille, jokaisena päivänä viikossa. Samaan aikaan kilpailijat kiertävät turnauksia ympäri Suomea ja maailmaa. Harvoin näiltä ottelumatkoilta on palattu tyhjin käsin, mistä kertovat Kehäkarhujen kasvattien monet kulta-, hopea ja pronssimitalit eri kilpailuista.

Järvenpääläisenä kuntapäättäjänä tahdon nostaa esiin vielä yhden poikkeuksellisen yksityiskohdan. Kertaakaan seuran historian aikana Kehäkarhut eivät ole hakeneet kaupungin avustuksia. Kaikki seuran toimintakulut on kustannettu harjoitus- ja jäsenmaksuilla sekä yhteistyökumppanuuksilla. Silti seura pystyy kustantamaan usean vähävaraisen nuoren harjoittelusta aiheutuneet kustannukset. Tämän tosiasian ääneen lausuminen vetää lähes sanattomaksi.

Hyvät ystävät,

sain aivan hetki sitten kuulla, että Kehäkarhuilla on ollut tapana ripustaa harjoitussalin ilmoitustaululle kulloisenkin viikon hyveen. Vuosien varrella hyveet ovat muistuttaneet lajien harrastajia tärkeistä arvoista ja toimintatavoista elämässä. Tapa on hyvä ja siitä kannattaa pitää kiinni.

Mikä hyve sopisi parhaiten kuvaamaan Kehäkarhujen menneitä toimintavuosia? Mielestäni toisista välittäminen on se hyve, jota Kehäkarhut on vuosien varrella toteuttanut kaikessa toiminnassaan. Hyveen periaatteiden mukaisesti Kehäkarhuista on muodostunut aidosti välittävä yhteisö.

Käytännön teoin seura on tehnyt todeksi niitä hyveitä, joista puhutaan ja joita pidetään tärkeinä. Välittäminen on hyve, jota tarvitaan yhteiskunnassamme kaikkialla, kaikkina aikoina. Uskon, että välittämisen hyveen varaan kelpaa rakentaa myös Kehäkarhujen tulevat toiminnantäyteiset vuosikymmenet.

Näillä sanoilla haluan toivottaa Järvenpää kaupungin puolesta lämpimästi onnea Kehäkarhuille syntymäpäivänne johdosta!