Olen käytettävissä ehdokkaaksi seuraavissa eduskuntavaaleissa

Vietin joulunpyhät jo perinteeksi muodostuneella tavalla anoppilassani Sodankylässä kynttiläkuusten ja hankien ympäröimänä. Joulun välipäivinä oli paljon aikaa pohtia päättyvää vuotta, mutta samalla suunnata ajatuksia myös tulevaan. Vauhdikkaan syksyn jälkeen kiireettömät hetket pysähtyä kaikessa rauhassa ajattelemaan uuden vuoden haasteita tulivat tarpeeseen.

Päättynyt vuosi toi mukanaan paljon uutta. Kevään kuntavaalien jälkeen tulin hyvän vaalituloksen ja Järvenpään työväenyhdistyksen jäsenistöltä saamani luottamuksen seurauksena valituksi Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Valintani jälkeen olen saanut yli puoluerajojen paljon yhteydenottoja, joissa minua on pyydetty asettumaan ehdolle seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Olen ollut mukana tekemässä useita eduskuntavaalikampanjoita. Näiden kokemusten kautta tiedän, millainen ponnistus uskottavan vaalikampanjan tekeminen on paitsi ehdokkaalle, myös ehdokkaan tukijoukoille ja läheisille. Perinteisesti Järvenpäästä on myös ollut erittäin vaikeaa päästä eduskuntaan. Suomen satavuotisen itsenäisyyden aikana vain kaksi järvenpääläistä ehdokasta ovat siinä onnistuneet.

Päätös ehdokkuudesta ei siksi voi syntyä kevyin perustein.

Kun paikallislehti Keski-Uusimaa jo toisen kerran viime marraskuussa kysyi suunnitelmiani ehdokkuuden suhteen, vastasin vakavasti harkitsevani asiaa. Asetin itselleni takarajan: vuodenvaihteessa päätöksen tulisi olla tehtynä. Näin ratkaisuni olisi myös paikallisilla sosialidemokraateilla riittävän hyvissä ajoin tiedossa.

Jouluna tein päätökseni. Olen käytettävissä ehdokkaaksi kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

Ilmoitukseni ajankohta voi hämmästyttää. Vaaleihinhan on vielä kovin kauan aikaa. Uudenmaan sosialidemokraattinen piiri on kuitenkin asettanut tavoitteekseen, että tulevien eduskuntavaalien ehdokaslista päätettäisiin jo huhtikuun kevätpiirikokouksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että paikallisesti päätökset ehdokkaan asettamisesta on tehtävä jo alkuvuodesta, helmikuun loppuun mennessä.

Haluan ratkaisun tehtyäni antaa kotikaupunkini sosialidemokraateille niin Järvenpään työväenyhdistyksessä kuin Terijoen työväenyhdistyksessä aikaa pohtia vaalien ehdokasasettelua. Heidän, puolueen jäsenistön, käsissä ovat kuitenkin lopulta päätökset siitä, kenet Järvenpäästä asetetaan ehdolle vaaleihin.

Kulunut vaalikausi on osoittanut, että Järvenpää ja Keski-Uusimaa tarvitsevat oman sosialidemokraattisen kansanedustajan, joka osaa ja haluaa edistää alueemme menestystä ja hyvinvointia Arkadianmäellä. Siellä, missä koko Uudenmaan aluetta koskevia päätöksiä tehdään, tarvitaan myös meidän edustajaamme.

Tähän tehtävään olen valmis pyrkimään täydellä tarmolla, mikäli järvenpääläiset sosialidemokraatit asettavat minut ehdolle. Yhdessä, lujasti töitä tehden, pärjäämme varmasti seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Eemeli Peltonen

Kaupunginvaltuutettu (sd.), Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja