Kolumni: Museo kuuluu kesään

Kolumni on ilmestynyt Keski-Uusimaassa 18. syyskuuta 2017.

Oikein kunnon kesähelteistä ei heinä-elokuussa juurikaan päästy nauttimaan. Omat lomasuunnitelmani kolea ja sateinen kesä pani enimmäkseen uusiksi. Lomatekemistä täytyi lähteä etsimään neljän seinän sisältä, mielellään lyhyen pyöräilymatkan päästä.

Sadepilvillä oli kuitenkin, tälläkin kertaa, hopeareunuksensa. Vaihteleva kesäsää tarjosi loistavan mahdollisuuden tutustua Tuusulanjärven alueen taiteilijakoteihin ja museoihin ajan kanssa. Siinä sivussa tuli hankittua myös museokortti, joka vauhditti lähialueen museokohteiden kiertämistä.

Museotoiminnalla menee Suomessa nyt hyvin. Suomen museoliiton keräämien tunnuslukujen mukaan museoala on taloudellisesti vahvassa nosteessa kasvaneiden kävijämäärien takia. Vuonna 2016 museoissa vieraili yli miljoona kävijää enemmän edeltävään vuoteen verrattuna.

Voimakkaan kasvun taustalla vaikuttaa osaltaan varmasti myös museokortti, joka on osoittautunut onnistuneeksi konseptiksi. Museokortti avaa ovet edullisesti ja helposti jo 250 museoon eri puolilla Suomea, pitäen sisällään myös Tuusulanjärven alueen museot. Kortti löytyykin yhä useamman suomalaisen lompakosta.

Kesä on loistavaa aikaa vierailla museossa, satoi tai paistoi. Erityisesti meillä Tuusulanjärven alueen kuntien asukkailla on etuoikeus saada asua seudulla, joka on täynnä mitä mielenkiintoisempia taiteilijakoteja, museoita ja muita historiallisia kohteita.

Omat kokemukseni lähialueemme taitelijakodeista ja museoista vahvistavat käsitystäni siitä, että elämme todella ainutlaatuisen kulttuuriperinnön äärellä. Museoiden vaihtuvat näyttelyt tarjoavat kaiken aikaa uutta oivallettavaa ja uusia näkökulmia historiaan.

Erityisesti Suomen itsenäisyyden juhlavuonna on tärkeää pysähtyä katsomaan menneisyyteen ja pohtia, mitä eväitä historia antaa tulevaisuudelle. Historiasta oppimalla voimme löytää paljon sellaista viisautta, joka auttaa ratkomaan myös tämän päivän ongelmia ja haasteita.

Eemeli Peltonen

Kaupunginvaltuutettu (sd.), Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja