Kolumni: Yhdessä olemme vahvempia

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 30. joulukuuta 2016.

Suomessa ja maailmalla on tapahtunut poikkeuksellisen paljon kuluneen vuoden aikana. Uskon, että vuosi 2016 tullaan muistamaan vielä pitkään ennen kaikkea niistä monista tapahtumista, joita vain harva osasi odottaa nyt päättyvän vuoden alkaessa.

Kukapa olisi uskonut, että Iso-Britannia päätyisi kansanäänestyksessä eroamaan Euroopan unionista tai että rääväsuinen liikemies Donald Trump lopulta päihittäisi kokeneen Hillary Clintonin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa? Ei varmasti kovinkaan moni.

Meillä Suomessa ovat puhuttaneet erityisesti ääriliikkeiden nousu sekä hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun kompurointi. Hallitus ja oppositio ovat lisäksi käyneet pitkin vuotta tiukkasanaista keskustelua siitä, miten maan talous ja työllisyys saataisiin kestävämmälle pohjalle.

Vuosi vaihtuu pian uuteen. Päättyvän vuoden perintönä tulevalle vuodelle ovat lisääntyvä globaali epävarmuus sekä maailmantaloudessa jatkuva niukan kasvun kausi. Lisäksi digitalisaation, voimistuvan muuttoliikkeen ja populismin nousun kaltaisten muutosvoimien merkitys kasvaa entisestään.

Suomi on yhä tiiviimmin osa avointa maailmantaloutta ja tiivistyviä kansainvälisiä verkostoja. Siksi tapahtumilla ja kehityksellä rajojemme ulkopuolella on yhä enemmän merkitystä myös meille. Suomessa onkin syytä jatkossakin seurata tarkoin maailmalla eteneviä kehityskulkuja.

Vaikka muuttuva maailma ja siihen liittyvät monet muutosvoimat haastavat Suomea tulevanakin vuonna, olen silti optimistinen Suomen tulevaisuudesta. Uskon, että maallamme on paljon toivoa ja mahdollisuuksia, joihin tarttuessaan Suomi pärjää haasteista huolimatta.

Vuonna 2017 juhlimme Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta. Juhlavuoden kansalliseksi teemaksi on valittu "Yhdessä". Mielestäni teemaan tiivistyy hyvin Suomen menestyksen salaisuus. Suomi on pärjännyt siksi, että olemme vaikeina aikoina pitäneet yhtä.

Yhdessä olemme vahvempia. Muistetaan se myös vuonna 2017.

Eemeli Peltonen

Kaupunginvaltuutettu (sd.), Järvenpään sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja