Kolumni: Meidän kaikkien taidemuseo

Kolumni julkaistu Keski-Uusimaassa 27. marraskuuta 2016.

Viime viikolla Järvenpään taidemuseolla oli aihetta juhlaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti hyväksyneensä kaksi uutta museota – Järvenpään ja Naantalin taidemuseot – valtionosuuden piiriin tulevalle vuodelle. Museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander kertoi Keski-Uusimaan haastattelussa, että iloinen uutinen valtionapupäätöksestä tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

Valtionosuuden myöntäminen Järvenpään taidemuseolle on merkittävä tunnustus ja huomionosoitus. Päätöksellään opetus- ja kulttuuriministeriö viestittää, että taidemuseossa tehdään tärkeää taiteellista ja taidehistoriallista työtä, joka nauttii myös valtiollista arvostusta.

Suurin kiitos valtionosuuden piiriin pääsemisestä kuuluu ennen kaikkea taidemuseon osaavalle ja omistautuneelle henkilökunnalle. He ovat luovalla otteellaan mahdollistaneet näyttely- ja ohjelmakokonaisuuksia, joita sekä kuntalaiset että kulttuurimatkailijat pitävät aidosti kiinnostavina.

Museolla tehdystä hyvästä työstä kertovat osaltaan myös korkeat kävijämäärät, jotka esimerkiksi Sibeliuksen juhlavuonna ylittivät kaikki odotukset. Uskon, että ministeriön tukipäätös kannustaa museon ja kaupungin kulttuuripalvelujen työntekijöitä jatkamaan arvokasta työtään myös tulevaisuudessa.

Valtionapupäätöksestä on syytä iloita koko Järvenpään kaupungin puolesta. Päätös vahvistaa entisestään kaupungin mainetta yhtenä Suomen keskeisistä kulttuurikaupungeista. Pyrkimykset Tuusulanjärven taiteilijayhteisön rikkaan kulttuuriperinnön tunnettavuuden lisäämiseksi saavat päätöksestä varmasti uutta puhtia.

Järvenpään taidemuseon vetovoimaisuus ei olisi mahdollista ilman niitä yksityishenkilöitä, jotka ovat luovuttaneet taideaarteitaan näytteille museoon. Taidemuseon nykyiset kokoelmat nimittäin koostuvat pitkälti lahjoituksista ja talletuksista. Näitä yksityishenkilöitä lämmittää varmasti tieto siitä, että heidän taideteoksensa ovat kuntalaisten nähtävillä valtiollisestikin tunnustetussa museossa.

Eemeli Peltonen

Kaupunginvaltuutettu (sd.), Järvenpään sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja