Kolumni: Koko kaupungin teatteri

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 9. toukokuuta 2017.

Kymmenen vuotta sitten perustettu Järvenpään taidepalkinto jaettiin huhtikuussa järjestyksessään viidennen kerran. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa järvenpääläisiä taiteilijoita ja taiteen alan toimijoita heidän tärkeässä työssään taiteen tekijöinä ja kulttuurikaupungin maineen edistäjinä.

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan monista päätöksistä taidepalkinnon saajan valitseminen on aina mieluisa, mutta myös vaikea päätös. Mieluisa päätös on siksi, että palkinnon myöntämällä lautakunta pystyy aidosti osoittamaan arvostusta kaupungin korvaamattomille taiteen tekijöille. Vaikea päätös on puolestaan siksi, että palkittaviksi sopivia löytyy Järvenpäästä niin monia.

Lautakunta painotti valinnassaan palkinnon yleisten myöntämisperusteiden ohella Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Yhdessä-teemaa. Halusimme palkita itsenäisyyden juhlavuoden hengessä toimijan, joka tuo kuntalaiset eri taustoista yhteen taiteen ja kulttuurin äärelle. Perusteellisen pohdinnan päätteeksi lautakunta päätyi palkitsemaan taidepalkinnolla Järvenpään teatterin.

Järvenpään teatteri on 45 vuoden ajan tuonut kuntalaisten arkeen ja juhlaan unohtumattomia elämyksiä. Toiminnallaan teatteri on luonut kaupunkiin poikkeuksellista yhteisöllisyyttä. Kuntalaiset jo useammassa sukupolvessa ovat voineet osallistua teatterin toimintaan joko itse näytellen, laulaen, tanssien tai katsomosta esityksistä nauttien.

Minuun on tehnyt suuren vaikutuksen se sitoutuneisuus, jolla teatterin väki suhtautuu teatteritaiteen tekemiseen. Sitoutuneisuus kertoo valtavasta innostuksesta, jonka voimalla teatteri pystyy toteuttamaan täysin ammattiteatterin tasoisia esityksiä. Siksi ei ole yllättävää, että teatteri tiedetään ja tunnetaan hyvin myös kuntarajojemme ulkopuolella.

Järvenpään teatteri on aidosti koko kaupungin teatteri, josta me kaupunkilaiset voimme todella olla ylpeitä. Toivon, että taidepalkinto kannustaa teatteria jatkamaan tärkeää työtään Järvenpäässä. Olette taidepalkinnon todella ansainneet!

Eemeli Peltonen

Kaupunginvaltuutettu (sd.), Järvenpään sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja