Kolumni: Järjestys palasi Prismaan

Kolumni on ilmestynyt Keski-Uusimaassa 22. tammikuuta 2017.

Nuorten asiaton oleskelu Järvenpään Prismassa oli yksi viime syksyn paikallisista puheenaiheista. Niin asiakkaat kuin henkilökuntakin kokivat ongelmalliseksi nuorten häiriökäyttäytymisen, joka haittasi kauppakeskuksen arkea.

Keski-Uusimaassa kerrottiin poliisin arvioineen, että normaalina vuonna vartiointiliike poistaa Järvenpään Prismasta noin 300 henkilöä asiattoman oleskelun tai häiritsevän käytöksen takia. Vuoden 2016 marraskuuhun mennessä kauppakeskuksesta oli poistettu jo yli 2 200 ihmistä samoista syistä.

Luku oli poikkeuksellinen ja ongelma todellinen. Poliisi ja Järvenpään kaupunki saivatkin Prisman asiakkailta ja henkilöstöltä useita yhteydenottoja, joissa toivottiin nuorten häiriökäyttäytymiseen puuttumista tilanteen rauhoittamiseksi.

Marraskuussa kaupungin nuorisopalvelut ja poliisi panivat toimeksi häiriöiden vähentämiseksi. Monialaiseen yhteistyöhön osallistuivat nuorisopalveluiden työntekijät, poliisi ja kauppakeskuksen järjestyksenvalvojat sekä muut työntekijät.

Yhteistyöhankkeessa nuorisopalveluiden väki jututti nuoria ja otti yhteyttä tarvittaessa heidän huoltajiinsa. Poliisi ja järjestyksenvalvojat puuttuivat häiritsevään käytökseen ja siirsivät huonosti käyttäytyvät pois kauppakeskuksesta.

Päätin tammikuussa selvittää, miten monialaisessa yhteistyössä oli onnistuttu. Tulokset olivat myönteisiä. Kaupungin nuorisopalveluista kerrottiin, että yhteistyöhankkeen avulla Prisman kaoottisena käynyt tilanne oli saatu järjestykseen.

Prisman nuorisojoukkojen häiriökäyttäytymiseen käytetty monialainen yhteistyö on monin tavoin esimerkillinen hanke. Eri toimijoiden välisessä yhteistyössä ei vain tyydytty siirtämään nuoria ulos kauppakeskuksesta, vaan päätettiin selvitellä häiriökäyttäytymisen taustoja.

Kauppakeskuksessa oleskelevia nuoria kohdataan nyt aktiivisemmin ja samalla he saavat paremmin apua ongelmiinsa. Samalla Prisman arki saa jatkua normaalimmin. Kiitos tilanteen rauhoittumisesta kuuluu kaikille yhteistyöhankkeeseen osallistuneille. Yhdessä isotkin ongelmat ovat ratkaistavissa.

Eemeli Peltonen

Kaupunginvaltuutettu (sd.) ja Järvenpään sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja