Kolumni: Vaaliähky voidaan välttää

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 1. helmikuuta 2018.

Kahden vuoden aikana Suomessa toimitetaan neljät valtiolliset vaalit. Tammikuun presidentinvaalit aloittivat vaalien suman, jossa seuraavana vuorossa ovat lokakuun maakuntavaalit. Ensi vuoden keväällä järjestettävät eduskuntavaalit käydään vain kuukautta ennen kesäkuun eurovaaleja.

Poikkeuksellinen monien vaalien ajoittuminen lyhyelle ajanjaksolle on saanut politiikan toimijat ja tarkkailijat pohtimaan vaaliähkyn vaaraa. Pelkona on, että kansalaiset eivät innostu lähtemään vaaliuurnille käyttämään äänioikeuttaan, kun vaaleja käydään niin tiuhaan.

Korkeaa äänestysaktiivisuutta pidetään merkkinä terveestä ja toimivasta demokratiasta. Korkea äänestysprosentti kertoo siitä, että vaaleissa vaikuttamista pidetään tärkeänä. Vaaliähkystä aiheutuva äänestäjien vaaliväsymys onkin todellinen uhka jo entuudestaan matalalle äänestysaktiivisuudellemme.

Oikeusministeriön asettama parlamentaarinen työryhmä sai vuosi sitten toimeksiannon selvittää eduskunta- ja eurovaalien yhdistämisen edellytyksiä. Johtopäätöksissään työryhmä päätyi toteamaan, että vaalien yhdistäminen olisi perusteltua juuri vaaliväsymyksen välttämiseksi ja äänestysaktiivisuuden edistämiseksi.

Valitettavasti työryhmä ei saavuttanut yksimielisyyttä vaalien kertaluonteisesta yhdistämisestä. Ratkaisu olisi ollut monin tavoin viisas. Kuntaliitto meni omassa asiaa koskevassa avauksessaan vielä pidemmälle ja olisi yhdistänyt kaikki kolme lähestyvää vaalia ─ maakunta-, eduskunta- ja eurovaalit ─ ensi vuodelle.

Kansainvälisesti useampien vaalien käyminen yhdellä toimituksella ei ole harvinaista. Yhdysvalloissa presidentti ja kongressin molemmat kamarit valitaan samalla kertaa. Miksi näin ei toimittaisi meilläkin?

Koska vaalien ajankohdat tuskin enää muuttuvat, muita keinoja on keksittävä äänestysaktiivisuuden nostamiseksi. Suuri vastuu on päättäjillä ja puolueilla, joiden tulee tehdä töitä sen eteen, että äänestäminen näyttäytyisi aidosti merkittävänä politiikan suuntaan vaikuttavana toimintana.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)