Esittelypuheenvuoro Demarinuorten varapuheenjohtajavaalissa

Esittelypuheenvuoro varapuheenjohtajavaalissa Demarinuorten 26. liittokokouksessa Tampereella 27.- 29.5.2016

Arvoisa liittokokous, hyvät ystävät

Menneisyys on oppitunti. Nykyhetki lahja. Tulevaisuus syy jatkaa. Juuri siksi seison nyt tässä.

Kokemus tästä liikkeestä on opettanut minulle paljon. Nyt on kuitenkin aika ottaa uusi askel eteenpäin. Se on pitkä, mutta en voisi toivoa parempaa.

Mistä kaikki alkoi ja miten minusta tuli sosialidemokraatti? Se tapahtui poissulkevalla metodilla.

Istumapaikkani Järvenpään nuorisovaltuustossa oli kahden erikoisen kaverin välissä. Toinen oli kiihkeä kokoomusnuori ja toinen kommunisti. Lievästi sanottuna arvomaailmamme eivät kohdanneet. Silloin huomasin, että olen ajatuksiltani ja arvoiltani sosialidemokraatti.

Tuo tapahtui kahdeksan vuotta sitten. Olin yläasteikäinen nuori. Halusin kovasti jatkaa opintiellä lukioon. Järvenpään lukion keskiarvoraja oli silloin kohtuullinen, mutta halusin olla varma siitä, että pääsisin juuri kotikuntani lukioon.

Yhteiskuntaopin arvosana oli yksi niistä arvosanoista, joissa vielä oli pelivaraa ylöspäin. Sattumalta juuri niihin aikoihin Järvenpäässä järjestettiin nuorisovaltuustovaalit. Ajattelin, että ehdolle asettuminen vaaleissa olisi hyvä tapa tehdä vaikutus yhteiskuntaopin opettajaani ja siten korottaa arvosanaani. Arvosana nousi ja tulin valituksi Järvenpään nuorisovaltuustoon.

Näin pääsin istumaan noiden kahden, kokoomuslaisen ja kommunistin, väliin. Siinä omat ajatukseni alkoivat muotoutua.

Puolueen valinta ei tästä syystä lopulta ollut edes kovin vaikea. Olen poliisin ja matemaatikon poika. Perheessäni ja suvussani on aina jaettu sosialidemokraattiset arvot, muttei koskaan ole toimittu aktiivisesti politiikassa. Minulle sosialidemokraattiset arvot oikeudenmukaisuudesta, vapaudesta ja välittämisestä käyvät järkeen. Ne olivat alusta asti arvoja, joita näin kaikkein parhaiten toteuttavan juuri SDP:n ja Demarinuorten.

Politiikka tarkoitti minulle silloin – ja tarkoittaa edelleen – ensisijaisesti tekoja yhteiskunnan uudistamiseksi. Yksikään kunta, järjestö tai yhteiskunta ei ole koskaan tullut valmiiksi. Sosialidemokraattinen liike on ollut koko historiansa ajan se liike, joka uudistaa ja uskaltaa viedä yhteiskuntaa eteenpäin. Kuitenkin aina vaalien turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa.

Kuuden vuoden ajan Demarinuoret on ollut minulle valtavan tärkeä yhteisö. Ihmiset, aate ja teot työntävät minua eteenpäin joka päivä. Järjestön kautta olen löytänyt oman kutsumukseni kantaa korteni kekoon, jotta Suomi ja maailma kehittyisivät kohti parempaa huomista. Olen itse saanut paljon suomalaiselta hyvinvointivaltiolta ja siksi koen velvollisuutta myös antaa sille takaisin. Siksi minä olen mukana sosialidemokraattisessa liikkeessä.

Ystävät,

Tänä vuonna Demarinuoret täyttää 110 vuotta. Ensiaskeleet kohti nuorisoliiton seuraavaa, uutta vuosisataa täytyy ottaa tänään. Täältä Tampereen liittokokouksesta alkaa matka, jonka suunnan me määritämme valinnoillamme. Me uuden sukupolven sosialidemokraatit kirjoitamme yhdessä uuden luvun liikkeen historiaan. Minä haluan, että seuraava sukupolvi voi olla meistä yhtä ylpeitä kuin me olemme edellisestä sukupolvesta.

Demarinuoret ovat aina olleet sosialidemokraattisen liikkeen etuvartiossa. Edistykselliset nuoret, jo harmaantuvat edeltäjämme, ovat olleet nostamassa esiin sukupolvensa tärkeitä kysymyksiä. Heidän ajatuksensa ja työnsä ovat muuttaneet Suomea ja maailmaa. Se on myös meidän sukupolvemme haastava tehtävä.

Matkamme nuorisoliiton uudelle vuosisadalle on vasta alussa. Silti jo oven takana ovat sen vuosisadan suunnan kannalta ratkaisevat koitokset. Mikäli nykyinen SDP:n kannatuksen nousu jatkuu – kuten uskon, että jatkuu – on Demarinuorista tulossa pääministeripuolueen nuorisojärjestö. Se on suuri mahdollisuus, mutta myös aito haaste.

Pääministeripuolue SDP tarvitsee joukkoihinsa niin monta nuorta valtuutettua ja kansanedustajaa kuin mahdollista. Sivistystä, suvaitsevaisuutta ja oikeudenmukaista talouspolitiikkaa – joita nykyisen hallituksen oikeistovoimat eivät ymmärrä edistää – ajamaan tarvitaan juuri sosialidemokraattisia nuoria vaikuttajia.

Näiden lukuisten nuorten valtuutettujen ja kansanedustajien nousu tapahtuu vain tekemällä. On meidän tehtävämme nuorisojärjestönä nostaa sosialidemokraattisen liikkeen ja Suomen kärkeen uuden sukupolven sosialidemokraattisia päättäjiä. Tämän tavoitteen eteen on tehtävä uupumatta töitä.

Arvoisa liittokokous,

Meistä itsestämme tuntuu välillä siltä, että tekomme ovat vain pisara meressä. Mutta ilman niitä pisaroita meri olisi pienempi.

En hetkeäkään epäile sitä, että kun niin päätämme, voimme tämän järjestön aktiivien voimin pystyä ihan mihin tahansa. Sen osoittavat Ilmari Nurmisen, Sanna Marinin, Joona Räsäsen ja monen muun tarinat. Kun meillä on tavoite ja kun meillä on tahtoa, voimme vaikuttaa historian kulkuun ja tehdä sukupolvemme äänen kuulluksi.

Demarinuorten varapuheenjohtajan tehtävä on minulle se mielenkiintoisin tapa jatkaa työskentelyäni nuorisoliiton puolesta.

Varapuheenjohtajia ei valita vain siksi, että säännöt sanovat niin. Varapuheenjohtajan täytyy pystyä toimimaan nuorisoliiton puheenjohtajana jos tarve niin vaatii. Vastuu on suuri.

Onnistuakseen tehtävässään Demarinuorten varapuheenjohtajan täytyy tuntea järjestö ja sen ihmiset. Minulla ei ole harhakäsityksiä siitä, miten vaikeaa nuorisoliiton järjestöllinen kehittäminen voi toisinaan olla. Uudenmaan piirin puheenjohtajana, Lipun päätoimittajana ja liittohallituksen jäsenenä olen päässyt tekemään töitä konkreettisesti järjestön hyväksi.

Ei kuitenkaan riitä, että tuntee järjestön kuin omat taskunsa. Varapuheenjohtajan on pystyttävä myös edistämään osana liittojohtoa järjestön poliittisia tavoitteita. On kyettävät muuttamaan puheet ja tavoitteet käytännön teoiksi. Emme aja tavoitteitamme tyhjiössä, vaan osana laajempaa yhteiskuntaa ja poliittisten intohimojen kirjoa.

Demarinuorten on oltava mahdollisimman uskottava ja vaikuttava nuorisojärjestö. Uskottavuus ja vaikuttavuus ovat kaikki kaikessa ja niiden eteen liittojohdon on myös yhdessä jäsenistön kanssa tehtävä hartiavoimin töitä.

Tunnen Demarinuoret ja SDP:n hyvin, mutta elämää on myös liikkeen ulkopuolella. Uskon, että osaamisellani paitsi nuorisoliiton pitkäaikaisena aktiivina myös kuntapäättäjänä ja poliittisena avustajana pystyisin toimimaan erityisesti Demarinuorten vaikuttavuuden parantamiseksi.

Jos päätätte valita minut varapuheenjohtajaksenne, tulen tekemään kaikkeni nuorisoliiton tulevaisuuden eteen, sivuille tai peruutuspeiliin vilkuilematta.

Ystävät,

Kaksi vuotta sitten aloittaneelta liittojohdolta jäävät suuret saappaat täytettäviksi. Seuraavan liittojohdon vastuulla on pitää huoli siitä, että kehitys jatkuu, eikä pysähdy. Luotan siihen, että täältä Tampereelta lähtee kohti uusia haasteita yhtenäinen ja itseensä luottava joukko.

Jokainen auringonlasku vie yhden päivän elämästämme, mutta jokainen auringonnousu antaa meille uuden, toivoa täynnä olevan päivän. Nykyinen liittojohto on onnistunut herättämään uuden toivon sosialidemokraattisessa nuorisossa. Nyt on uuden sukupolven aika tehdä toivosta totta.

Kiitos.